top of page
  • Peter Gabriz

Ako dnes ďalej? Zamyslime sa, ako môžeme začať od seba

Dnes viac ako kedykoľvek sú životne dôležité témy ako spolupatričnosť, starostlivosť o nás samých, našich najbližších a všetkých, s ktorými priamo alebo nepriamo môžeme prísť do kontaktu. Dôležité je uvedomiť si, že začať musíme najprv od seba.



Veľmi si vážim prácu všetkých v teréne – záchranárov, hygienikov, dobrovoľníkov a všetkých, ktorí sa snažia všemožne aktívne pomôcť tak, ako najlepšie vedia. Zároveň aj tých, ktorí zostali doma a aj takýmto, síce pasívnym, ale dôležitým spôsobom pomáhajú. Čaká nás pravdepodobne ťažké obdobie, ktoré, pevne verím, vzájomnou spolupatričnosťou zvládneme.


Vtipy typu “naša Zem zmenu klímy určite zvládne, otázka je, či človek bude toho súčasťou” dnes prestávajú byť vtipom. Súčasná situácia môže byť reflexiou nášho drancovania planéty a neustáleho súťaživého spôsobu života, ako keby sme v tom neboli spolu a ako keby sme neboli odkázaní jeden na druhého. Každý jeden produkt, ktorý si kúpime v potravinách, je výsledkom neskutočnej spolupráce množstva ľudí, o ktorých súčinnosti ani netušíme.


Samozrejme, aj ja sám som toho súčasťou. Pracujem, podnikám a veľmi ľahko sa nechávam do tohto spôsobu života vtiahnuť. Skúsme ale túto situáciu (mám na mysli dni a týždne doma) využiť ako reflexiu a zamyslime sa nad tým, čo a ako sa dá zmeniť, a v čom a ako môžeme začať od seba. Témy, ktoré dávame do popredia v rámci vzdelávacieho projektu www.mindpark.sk (mindfulness - všímavosť, vďačnosť, súcit a ďalšie) sú témy nanajvýš aktuálne a môžu nám pomôcť preklenúť toto obdobie a priniesť do situácie novú perspektívu.


Starostlivosť o seba


Akokoľvek sebecky môže tento nadpis znieť, je to práve naopak. Tak, ako nás v lietadle vyzývajú nasadiť masku najprv sebe a potom svojmu dieťaťu, tak aj v súčasnosti je nevyhnutné sa postarať najprv o seba, aby sme mohli následne pomáhať iným. Niekedy pomáha pripomenúť si, že v takej situácii ako sa práve nachádzame, je v tomto momente určite veľa iných ľudí - sme v tom všetci spolu.


Zároveň je dôležité uvedomiť si, že toto utrpenie, ktoré zažívam, pominie. Rovnako ako veci príjemné pominú, aj táto situácia pominie a zmení sa - nebude tu navždy. Postarajme sa o seba, doprajme si dostatok oddychu, pohybu a čerstvého vzduchu, pripravme si chutné a zdravé jedlo.


Životný štýl a imunita


Okrem nevyhnutného sociálneho odlúčenia, o ktorom sa píše všade, je najdôležitejší stav našej imunity. Okrem zvýšenia príjmu zdravých potravín (tzn. oveľa viac ovocia a zeleniny) je zásadné predovšetkým obmedzenie nezdravých zlozvykov, akým je fajčenie, alkohol, ťažko stráviteľné jedlá, sladkosti či sladké nápoje.


Naopak, využime aktuálnu situáciu a doprajme si zásadne viac oddychu vrátane kvalitného spánku, pobyt na čerstvom vzduchu, a ak sa dá, aspoň veľmi jemné otužovanie – ak sme fit, postačí sprcha, ktorú zakončíme aspoň vlažnou vodou. Pre tých, ktorí majú tieto veci zvládnuté a chceli by pre svoju imunitu urobiť ešte viac - prípadne tí, ktorí majú imunitu oslabenú z rôznych príčin - odporúčam striedanie hlbokého dýchania a zádrží podľa metódy Wima Hofa.


Mentálne zdravie


Veľmi dôležitý, a to nielen v súčasnosti, je práve náš postoj. Prostredníctvom neho totiž vnímame všetko to, čo sa deje okolo nás, v nás a čo s tým vieme a môžeme urobiť. Odpor je často náš automatický postoj, pretože sa dejú veci, ktoré nechceme aby sa diali, nemôžeme robiť veci, ktoré by sme chceli a podobne. Ja sám dnes častejšie ako obvykle pociťujem úzkosti z toho, čo sa deje a niekedy ma opantá bezmocnosť z toho, že nie je v mojich silách urobiť s tým čokoľvek zásadné. Ak sú tieto epizódy relatívne ľahko zvládnuteľné, pomáha mi niekoľko cvičení, ktoré odporúčame na Mindpark.sk.


O zvládaní úzkosti a stresu počas pandémie píše na Mindpark.sk aj Andrej Jeleník.

V prípade, ak pociťujete, že situácia je len veľmi ťažko zvládnuteľná, odporúčam linku dôvery Nezábudka. Návšteva psychológa (vzhľadom na aktuálnu situáciu ideálne virtuálna) je samozrejme tiež veľmi odporúčanou formou riešenia takej situácie. Všetkým nám prajem, aby sme to spolu zvládli. Bude na to treba hlavne mnoho psychických síl. Stresovať sa vecami, ktoré nemôžeme ovplyvniť, nás a našu imunitu totiž stoja zbytočné množstvo potrebnej energie.

 

Autor: Peter Gabriž

Photo by Branislav Belko, Unsplash

bottom of page