top of page
  • mindpark

Ako sa pripraviť na spánok?

Aj tebe sa stáva, že si ľahneš večer do postele unavený, chceš zaspať, ale spánok neprichádza? Chceš sa zregenerovať a načerpať sily do ďalšieho dňa, ale myseľ sa nie a nie sa zastaviť?


Neúnavne plánuješ, čo chceš urobiť, kritizuješ sa za to, čo si ešte neurobil a obávaš sa, čo sa stane v budúcnosti? Prípadne si rekapituluješ, čo sa za tvoj deň udialo a ako si to mohol urobiť inak.


Máme pre teba niekoľko tipov, ktoré ti pomôžu pripraviť sa na spánok:


1. Večer je vhodnejšie venovať sa príjemným aktivitám, ktoré tvoj nervový systém upokoja. Okrem dobrej knihy alebo relaxačnej hudby si môžeš dopriať meditáciu. Ideálna je napríklad meditácia body scan, pri ktorej môžeš ležať.


Body scan pomáha krotiť príliš aktívnu myseľ tým, že zameriavaš pozornosť na jednotlivé časti tela. Môže sa stať, že pri tom aj zaspíš.


2. Prípravu na spánok môžeš podporiť aj tým, že večer zhasneš osvetlenie na celú miestnosť a necháš zapnuté iba tlmenejšie svetlá teplejších farieb. Televíziu, počítač a mobil, ktoré z obrazoviek vyžarujú modré svetlo radšej dve až tri hodiny pred spaním nepoužívaj.


Ak ich už musíš použiť, nastav si nočné osvetlenie. Na niektorých počítačoch a mobiloch sa dá nájsť priamo v nastaveniach. Ak túto možnosť nemáš, na počítač si môžeš nainštalovať, napríklad, program f.lux a do mobilu stiahneš niektorú z aplikácií s filtrom modrého svetla.


3. Pre dobrý spánok je nápomocné mať pravidelný režim, to znamená ísť spať a vstávať každý deň približne v rovnakom čase, a to aj cez víkendy. Odporúča sa ísť spať najneskôr medzi desiatou a jedenástou večer a dopriať si sedem až osem hodín spánku.


4. A ešte jeden tip na záver - nesnaž sa nasilu zaspať. Čím viac sa budeš snažiť, o to menej sa ti to bude dariť. Radšej si vytvor vhodné podmienky a nechaj, nech spánok príde sám.

 

Autorka: Marta Dömöková, Mindpark

bottom of page