top of page
  • mindpark

Všímavé ráno

Ako vyzerá tvoje ráno? Vyskočíš z postele ako rybička, v dobrej nálade, so skvelým pocitom v tele a tešíš sa na celý deň, ktorý máš pred sebou? Ak áno, patríš k tým šťastnejším ľuďom. Ak nie, čítaj ďalej.


Je to úplne bežné. Mnohí ľudia vstávajú ráno s bolesťou, unavení, alebo v zlej nálade.


Každé ráno je iné. Do každého svojho rána však môžeš vniesť trochu mindfulness a začať svoj deň tak, aby bol príjemnejší. Ako sa ráno naladíš, tak budeš do veľkej miery prežívať celý deň.


Môžeš začať tým, že si ešte večer pred spaním nastavíš ako budík niečo jemné, napríklad príjemnú hudbu, zvuk zvonov, alebo spev vtákov. Niečo, čo ťa nevytrhne v šoku práve z najlepšieho spánku. Skús sa tiež vyhnúť tomu, aby ťa budili ranné správy. Tie môžu prísť na rad neskôr.


Po zobudení, kým si ešte v posteli, môžeš chvíľu sledovať svoj dych, uvedomiť si, ako sa cíti tvoje telo, ako vyzerá izba, aká je teplota vzduchu, aké zvuky počuješ. Predtým, ako vstaneš, sa môžeš trochu rozhýbať - pokrúžiť zápästiami a členkami, ponaťahovať si telo.


Prvú hodinu po zobudení si skús dopriať čas bez mobilu, tabletu, rádia či televízie.

Bežnú rannú rutinu môžeš využiť ako meditáciu. Keď sa budeš sprchovať, vnímaj ako dopadajú kvapky vody na tvoju pokožku, ako vonia mydlo. Pri sušení si všímaj dotyk uteráku na tele. Pri čistení zubov zameraj svoju pozornosť na pohyby ruky a chuť zubnej pasty. Pri káve alebo čaji si môžeš vychutnávať každý okamih a príjemne sa naladiť do nového dňa.


Ak máš čas, môžeš si dopriať malú rannú rozcvičku alebo meditáciu.


Keď sa budeš obliekať, všímaj si farby a vzor oblečenia, uvedom si, ako sa pri obliekaní cítiš.


Ak pripravuješ raňajky alebo desiatu pre deti a chystáš ich do školy, môžeš využiť tieto momenty tiež ako prax mindfulness. Rovnako aj venčenie psa, pri ktorom môžeš vnímať počasie, okolie, vône a zvuky.


Samozrejme, ráno treba aj trochu myslieť a plánovať, vtedy si len uvedom, že premýšľaš.


Cestu do práce, na zastávku MHD alebo k autu, môžeš využiť ako meditáciu v chôdzi s tým, že pôjdeš obvyklou rýchlosťou, len si budeš viac všímať svoje okolie, pocity a myšlienky.


Ak cestuješ autom, môžeš si počas červenej na semafore alebo v dopravnej zápche dopriať pauzu na to, aby si sa spojil so svojim dychom, pocitmi v tele a emóciami.


Ak máš chuť, môžeš svoju cestu do práce využiť aj na meditáciu milujúcej láskavosti, ktorá v tebe podporí priateľský prístup k sebe a druhým, a prispeje k pocitu šťastia a pohody počas celého tvojho dňa.

 

Autorka: Marta Dömöková, Mindpark


bottom of page