top of page
  • Mária Bachanová

11 spôsobov, ako v sebe prebudiť radosť

Aj keď všetci nepochybne chceme byť šťastní, nie je vždy ľahké vedome precítiť a prebudiť v sebe radosť. Mnohí z nás stratili kontakt so svojím vrodeným pocitom šťastia, keď sme vyrástli, stali sa dospelými alebo na základe prežitých náročných situácií, ktoré majú dopad na naše prežívanie pozitívnych pocitov v prítomnosti. Radosť je však stále v nás – aj keď drieme.

ako v sebe prebudiť radosť

Často máme predstavu, že nie je dosť radosti na to, aby jej bolo pre všetkých dosť a aby jej bolo dostatok. Ale radosť je nekonečná a šťastie je nekonečné. Nemá koniec. Je to ako s hviezdami vo vesmíre. Nie je im koniec.


Keďže prebudiť v sebe radosť je zručnosť, je možné sa znovu spojiť s týmto zdrojom šťastia vo vnútri, aj keď ho v tejto chvíli necítiš. Určite máš niekedy pocit, že práve v súčasných náročných časoch zápasíš s hľadaním radosti zo života, no pokiaľ sa otvoríš vnímaniu existencie a pochopeniu prítomných momentov v živote, dokážeš sa znovu naladiť na prežívanie radosti vďaka sústredeniu sa na to, čo sa deje v rámci teba a okolo teba práve teraz.


Existuje rýchla základná jednoduchá technika, ktorú môžeš cvičiť v každom okamihu a neustále, aby si v sebe vyvolal radosť a šťastie. Je ňou vďačnosť. Vďačnosť odomyká plnosť života. V tejto plnosti sa znovu spájaš s vyžarovaním a spokojnosťou vo vnútri.


Pre niekoho môžu pozitívne pocity prameniť z toho, keď jeho domáci miláčik beží k nemu, aby ho pozdravil, keď sa vracia domov z práce, alebo to môže byť pocit, keď sa zobudíš a vieš, že celý deň nemáš žiadnu zodpovednosť a úlohy.


Nech už pre teba radosť znamená čokoľvek, tento pocit si vieš vždy pripomenúť a dá sa využiť prekvapivo jednoduchým spôsobom, dokonca aj v náročnom období, keď môže byť ťažké spomenúť si, aký je to pocit, byť šťastný.


Tu je niekoľko tipov, ako nájsť a znovuobjaviť radosť, ktoré môžeš začleniť do tvojho každodenného života.


1. Zostaň v prítomnosti

Zameraj sa na drobné momenty v prítomnosti, ktoré v tebe vyvolávajú radosť, či už to znamená opakované prehrávanie tvojej obľúbenej piesne, sadenie nových kvetov v záhrade, cvičenie jogy alebo stretnutie s priateľmi. Keď si každý deň nájdeš čas a robíš niečo, čo ťa napĺňa, hľadanie radosti sa stáva prirodzenejšie.


ako v sebe prebudiť radosť


2. Dopraj svojim piatim zmyslom

Všetko, čo ochutnáš, ovoniaš, čoho sa dotkneš, čo počuješ a vidíš, môže ovplyvniť tvoju náladu. Keď zbadáš motýľa alebo ochutnáš dokonalé jedlo, tvoje zmysly sa zosilnia a okamžite pocítiš vzrušenie a radosť. Takže uspokoj chuť na sladké kúskom koláča, zapáľ vonnú sviečku, pohladkaj svojich chlpatých kamarátov, počúvaj tvoje obľúbené piesne, ktoré ti zlepšia náladu, alebo sleduj západ slnka. Všetko, čo môžeš urobiť, čo prebudí tvoje zmysly, tu a teraz, ti dá pocit radosti.


3. Zmeň svoju rutinu

Ak vždy začínaš svoj deň rannou kávou, zváž pitie čaju. Namiesto jazdy tou istou trasou do práce si skús urobiť scénickú obchádzku. Otrasenie rutiny a skúšanie nových vecí ti umožní nájsť nečakané vzrušenie, a tým aj radosť zo života.



4. Nájdi si čas na všímavé aktivity

Si neustále na cestách a zaneprázdnený? Vyhradenie si času počas dňa na spomalenie a vydýchnutie vedie k úžasnému pocitu pokoja. Môže to byť meditácia, prechádzky, záhradkárčenie, písanie denníka, čítanie alebo dokonca skladanie bielizne.


Vytvorenie tichého priestoru ti umožní počúvať tvoje myšlienky a vyživuje dušu. Cvičením všímavosti sa môžeš zbaviť stresu a nahradiť ho radosťou a pokojom.


5. Choď von a vnímaj dar prírody

Príroda je plná úžasných podnetov, ktoré ti dokážu vyčariť úsmev na tvári a pokoj v duši. Pocítiš slnko na koži, vôňu lesa, štebot vtákov, tajomné zvuky zvierat, tichosť. Beh, prechádzka, jazda na bicykli, to sú skvelé spôsoby, ako sa ponoriť do tajov prírody. Keď budeš zažívať prírodné divy sveta, otvoríš dvere objavovaniu krásy a radosti.



6. Komunikuj

Rozhovor ti môže priniesť podporu a povznesenie, ktoré potrebuješ. Zavolaj niekomu, na koho si už dlho myslel, odmenou ti môže byť konverzácia, po ktorej sa budeš cítiť príjemne a veselo, hoci sa ti možno v tejto chvíli nechce s nikým stretnúť a s nikým rozprávať. Ak svoju pozornosť presunieš na komunikáciu s inou osobou namiesto ponechaniu priestoru monológu tvojich myšlienok, môže sa ti dostať odmeny v podobe neočakávanej radosti.


7. Uvoľni svoje emócie

Uvoľnenie zadržiavaných a negatívnych pocitov ti umožní zažiť iné, pozitívnejšie emócie. Intenzívny tréning, dlhá sprcha alebo spievanie sú skvelými spôsobmi, ako si oddýchnuť a cítiť sa uvoľnenejšie. Keď je tvoja myseľ a telo oslobodené od napätia, je oveľa jednoduchšie nájsť radosť zo života.


ako v sebe prebudiť radosť


8. Oceňuj maličkosti v živote

Keď prechádzaš náročným obdobím, môžeš sa natoľko orientovať na budúcnosť alebo minulosť, že ti v prítomnosti unikajú jednoduché radosti života. Možno je to detský smiech alebo nečakaná dúha na oblohe. Malé prekvapenia v živote možno ľahko prehliadnuť, ale ak si ich budeš všímať, oceňovať ich a venovať im pozornosť, každý deň bude obohacujúcejší.


Cvičenie vďačnosti je cestou ku šťastiu. Keď si pripomínaš, aby si si vážil každodenné dary v živote, ako je čerstvý vzduch, ktorý dýchaš alebo dobrí priatelia a rodina, automaticky nachádzaš viac radosti v tvojom každodennom živote.



9. Pomáhaj iným

Pomáhať ľuďom je nesmierne naplňujúce. Keď presunieš pozornosť od svojich problémov a budeš pomáhať druhým, pocítiš nový zmysel a radosť. Dobrovoľnícka činnosť nám môže umožniť prestať sa zaoberať negativitou v našich životoch a vložiť túto energiu do pozdvihnutia iných ľudí. Keď robíš veci pre druhých, radosť nielen cítiš, ale ju aj odovzdávaš.


Vyskúšaj si cvičenie: Náhodné prejavy láskavosti

10. Pripomeň si svoje „prečo“

Skús si pripomenúť a spomenúť na to, prečo pracuješ na nejakom cieli, pomôže ti to dostať sa z bludného kruhu frustrácie udalostí okolo. Zameranie sa na veci, ktoré sú vzrušujúce v súvislosti s prácou na tvojom cieli, kariére, ktorú si si vybral, alebo dôvod, prečo si začal chodiť do posilňovne, ti prinesie pocit radosti do života. Tým, že budeš mať svoje „prečo“, budeš sa cítiť inšpirovaný a dokážeš sám seba povzbudzovať, aby si pokračoval.


11. Dopraj si

Kúp si niečo nové na seba, vyber sa na dobrú večeru, choď na masáž alebo si vyber iba niečo malé, čo ti vyčarí úsmev na tvári. Dopraj si zážitky, o ktorých snívaš každý deň. Keď si uviaznutý a blokovaný alebo prechádzaš ťažkým obdobím, terapia seba samého tým, že si dopraješ, ťa vzpruží a pomôže ti nájsť radosť zo života.


Vyskúšaj si meditáciu Znovunavštívenie dobrého vedenú Andrejom Jeleníkom. Audionahrávku nájdeš tu.

Radosť je emócia a stav bytia, o ktorý sa všetci snažíme a jeho nájdenie si nevyžaduje obrovské množstvo úsilia. Tieto tipy sú príkladom malých akčných krokov, ktoré môžeš podniknúť, aby si pocítil viac pokoja a šťastia, a možno ich už robíš bez toho, aby si o tom vedel. Daj si preto výzvu, aby si si v priebehu niekoľkých týždňov osvojil aspoň zopár návykov vyvolávajúcich blaženosť a sleduj, ako tvoja radosť zo života rastie.


Použité zdroje:


bottom of page