top of page
  • mindpark

Maska s názvom toxická pozitivita je skratkovitá a ničomu nepomáha

Dnešná doba je plná paradoxov. Na jednej strane žijeme bohatšie a bezpečnejšie životy než kedykoľvek predtým, zároveň však ľudí trápia stres a úzkosti.



Podľa niektorých teórii tu s nami psychické problémy v rovnakom množstve boli odjakživa a dnes len búrame tabu, kvôli ktorému sa o nich v minulosti toľko nehovorilo.


Nech je už pravda akákoľvek, faktom zostáva, že všetci túžime byť šťastní a žiť vyrovnané životy. Niektorí ľudia sa však snažia udržiavať pocit šťastia a dobrej nálady za každých okolností.


„Je to presvedčenie, že cez myšlienky môžem meniť svoje cítenie a tým zmením, čo sa deje reálne vo svete. Je to nezmyselné, príliš skratkovité a zjednodušujúce,“ hovorí v podcaste Nevyhorení psychoterapeutka Lenka Rušarová. (1)


Hoci má pozitívne myslenie dobrý úmysel, niekedy spôsobuje viac škody ako úžitku. Všetkého priveľa škodí.


Čo je pozitívne myslenie?

Pozitívne myslenie môžeme zjednodušene opísať ako prístup, ktorý sa snaží na situácie nazerať z tej lepšej strany. Často sa zamieňa s optimizmom, ktorý je na rozdiel od pozitívneho myslenia skôr osobnostnou črtou a nie vedomou voľbou. (2)


Zatiaľ čo optimista verí, že všetko sa bude vyvíjať podľa jeho predstáv, pozitívne mysliaci človek reaguje na negatívne situácie v živote tak, že ich vedome pretvorí na niečo pozitívne. (3)


Čo je na tom zlé? Odpoveď je - nič.


Pozitívne myslenie má množstvo benefitov na naše psychické aj fyzické zdravie:

  • viac kreativity,

  • efektívnejšie riešenie problémov,

  • menšie riziko depresie,

  • nižší krvný tlak,

  • silnejšia imunita,

  • dlhší život.

To, že stres má na život a zdravie negatívne dopady, je nespochybniteľný fakt. Problémom je však aj opačný extrém, pri ktorom môže práve pozitívne myslenie spôsobiť pocity viny či menejcennosti.

pozitívne myslenie

Hranice pozitivity

Na rozdiel od zdravého pozitívneho myslenia sa toxická pozitivita prejavuje najmä tým, že nepripúšťa akékoľvek negatívne situácie a s nimi súvisiace emócie, ako smútok, strach, hnev a podobne. (4)


Toxická pozitivita je presvedčenie, že pomocou kladných myšlienok a pocitov dokážeme reálne zmeniť skutočnosť okolo nás.

V súčasnosti sme zaplavení nielen knihami o pozitívnom myslení, ale prostredníctvom sociálnych sietí sa ľudia snažia vytvoriť zdanie, že ich životy sú naplnené len úspechmi a pozitívnymi zážitkami. (1)


To všetko prispieva k mylnému presvedčeniu, že je možné žiť bez akýchkoľvek problémov a náročných emócii, ktoré sú zodpovedné za všetko, čo sa nám prihodí.


Zatiaľ čo jeden z cieľov pozitívneho myslenia je nájdenie vnútornej rovnováhy a energie k činom, toxická pozitivita je maskou v podobe prázdnych fráz a nútenej veselosti, pod ktorou mnohí z nás skrývajú svoje skutočné emócie. (4)


Presvedčenie, že problémy prestanú existovať, ak si ich nebudeme všímať, nás neposunie nikam. Potláčanie negatívnych emócii k duševnej rovnováhe neprospieva, práve naopak.

Ako príklad si môžeme predstaviť človeka, ktorému diagnostikovali rakovinu. V takejto vážnej situácii je úplne normálne cítiť beznádej, strach aj hnev, no rodina aj priatelia mu neustále kladú na srdce, že musí byť silný a myslieť pozitívne, ak sa chce vyliečiť. To zapríčiňuje nielen ignorovanie vlastných emócii, ktoré sa môžu časom prejaviť vo forme psychických problémov, ale tiež vyvoláva pocity viny za to, ako sa človek cíti. (1)


Na skupinovej úrovni môže toxická pozitivita vytvárať prostredie, v ktorom sa ľudia boja vyjadriť svoje skutočné emócie a ignorujú skutočnosti, ktoré sú v rozpore s ich pozitívnym pohľadom na svet. To môže viesť k osamelosti, vyhoreniu, škodlivému rozhodovaniu a skreslenému vnímaniu reality. (5)


Najnebezpečnejší aspekt toxickej pozitivity predstavuje v ignorovaní vlastného duševného zdravia. (4)


Ako rozoznať toxickú pozitivitu?

Odmietanie pocitov iných ľudí

Ak sa niekto pokúša hovoriť o svojich problémoch a ostatní ho ignorujú, alebo sa snažia celú situáciu zľahčovať, ide o toxickú pozitivitu. (4)


Skrývanie negatívnych emócii pred druhými

Samozrejme, neznamená to neustále chodiť so srdcom na dlani. Ak sa ale pred blízkymi tvárime, že je všetko v poriadku a pritom sa vo vnútri trápime, naše pocity to nijako nezmierni.


Pocit viny za negatívne emócie

Ak nám niekto ublíži alebo sa nám prihodí niečo zlé, je úplne v poriadku cítiť smútok alebo hnev. Potláčanie negatívnych emócii je často súčasťou výchovy v škole aj domácnostiach, najmä u chlapcov, od ktorých sa očakáva, že nebudú prejavovať bolesť, strach ani smútok.


Predstieraná ľahostajnosť

Existujú flegmatici, ktorým je takmer všetko jedno, no väčšina z nás má potrebu na nespravodlivosť, zradu a iné negatívne situácie reagovať. Predstieranie, že na ničom nezáleží je populárne najmä medzi mladšou generáciou, ktorá sa snaží nedať najavo slabosť a vyvolať dojem, že je nad vecou.


Používanie pozitívnych afirmácii

Mantry, ako „som úspešný“ alebo „som sebavedomá“ sú jedným z obľúbených nástrojov rôznych príručiek o pozitívnom myslení. Väčšinou však iba znamenajú sebaklam, ktorý sa s realitou nezhoduje, čo vyvoláva vnútorný tlak.


Snaha vidieť vo všetkom a všetkých len to dobré

Empatia a schopnosť porozumenia sú obdivuhodné vlastnosti, no niektoré situácie sú jednoducho spojené s negatívnymi emóciami. Rovnako sem patrí ospravedlňovanie ľudí, ktorí vedome druhým ubližujú.



Mindfulness a toxická pozitivita

Keď už vieme, že negatívne emócie a sú súčasťou prežívania, ako sa s nimi vysporiadať? Najzdravší prístup predstavuje venovať svojim pocitom a duševnému rozpoloženiu dostatok pozornosti, aby sme sa s nimi vysporiadali bez ich zbytočného predlžovania. (4)


Meditácia a všímavý prístup umožňuje prijatie negatívnych emócii a ich nezaujaté pozorovanie. Pravidelnou mindfulness meditáciou môžeme dosiahnuť silnejšiu vnútornú rovnováhu, plnšie prežívanie prítomnosti a schopnosť posudzovať svoje myšlienky a emócie bez hodnotenia a so súcitom.

  1. Nájdime si tiché miesto a pohodlie.

  2. Pomocou meditácie body scan vnímajme jednotlivé časti svojho tela.

  3. Skúsme pomocou niekoľkých pomalých nádychov a výdychov sledovať vlastný dych.

  4. Pozorujme vlastné myšlienky a reakcie, ktoré prichádzajú a odchádzajú, aké pocity v tele vyvolávajú.

Negatívne emócie a problémy však boli, sú a vždy budú súčasťou našich životov. Ich prežívanie a vedomý prístup nám otvára cestu k uzdraveniu a novej skúsenosti.


Použité zdroje:


bottom of page