top of page
  • Michel Struharova

9 spôsobov, ako všímavo využívať sociálne siete

Sociálne siete nie sú úplným (alebo dokonca niekedy skutočným) vykreslením niekoho života. Ak na to zabudneš, padneš do pasce porovnávania života s tým, čo sa rozhodol zdieľať niekto iný. To je nebezpečné. Píše Alanna Blundo.


mindfulness sociálne siete

Porovnávanie sa môže vyvolať pocity nedostatočnosti, závisti alebo dokonca nenávisti voči ostatným. Ak sa tieto druhy pocitov neriešia, môžu viesť k stresu, úzkosti a depresii, prípadne k zhoršeniu týchto stavov.


Tiež som trpela nízkou sebaúctou a negatívnymi myšlienkami. Neriešila som to a skončila so silnou úzkosťou a depresiou. Môj život sa obrátil naruby. Denne som mávala záchvaty paniky.


Kým som to začala riešiť, stav neúprosne vygradoval. Rozhodla som sa urobiť niekoľko rôznych zmien, aby som získala späť kontrolu nad svojím životom. Jednou z vecí bola všímavosť a meditácia.


Moje zdravie a život doslova záviseli od toho, že sa naučím byť všímavejšia a sociálne médiá mi nepomáhali.


Uvedomila som si, že online prostredie mi prináša veľa negatívnej energie. Všetky obrazy dokonalých tiel, dokonalých priateľstiev a dokonalých vzťahov ma viedli k domnienke, že môj život nebol dokonalý.


Vždy som premýšľala o nedostatku, o tom, čo som nemala a myslela som si, že to majú všetci ostatní.


Z tohto neustáleho premýšľania mi prišlo doslova zle.

sociálne siete porovnávanie sa

Môj život a pocity sa dramaticky zlepšili, keď som začal aplikovať prax všímavosti na všetky aspekty svojho života, vrátane spôsobu, akým fungujem v sociálnych sieťach.


Veci, o ktoré sa s tebou chystám podeliť, ti pomôžu hlbšie integrovať všímavosť do života a zmenia tvoj každodenný zážitok zo sociálnych médií z negatívneho na pozitívnejší.


Prvá vec, ktorú musíš vedieť, je, že keď je myseľ ponechaná bez dozoru, nerobí dobrú prácu v starostlivosti o seba. Myšlienky o sebe a druhých si vieme vedome vyberať.


Pokiaľ teda prechádzaš Facebookom alebo Instagramom a neuvedomuješ si svoje myšlienky, je pravdepodobné, že tvoja myseľ dospeje k negatívnym záverom a domnienkam o druhých a tiež o sebe samých, napríklad:


"Je oveľa krajšia ako ja."


"Musím vyzerať ako ona. “


"Môj život je taký nudný.“


Znie ti to povedome?


Druhá vec, ktorú musíš vedieť, je, že to, čo si myslíš a hovoríš, ovplyvňuje to, ako sa cítiš.


Teraz, keď vieš tieto veci, sme pripravení sa ponoriť do praktických spôsobov, ako využívať sociálne siete všímavo.

Prečítajte si skvelý rozhovor s Michalom Dvořákom o všímavejšom prístupe k technológiám.
všímavý prístup sociálne siete

Skôr než začneš


1. Ujasni si cieľ


Predtým, ako sa pripojíš na sociálne siete, zastav sa, nadýchni sa a pripomeň si, že tvojím cieľom je získať pozitívnu skúsenosť.


2. Pripomeň si, že máš ostať prítomný


Jedným zo spôsobov, ako byť spokojnejší, je byť prítomný, a čím viac to dokážeš uplatniť vo svojom živote, tým menej negativity pocítiš. Všimni si, ako sa tvoje ruky dotýkajú obrazovky, precíť, ako tvoje telo sedí na gauči alebo stoličke, sústreď sa čo najčastejšie na svoje dýchanie, aby si sa nestratil vo svojich myšlienkach.


3. Filtruj informácie, ktoré prijímaš


Prestaň sledovať ľudí, ktorí sa pravidelne sťažujú alebo zverejňujú negatívny obsah, a vedome sa rozhodni sledovať viac pozitívnych ľudí a stránok. Ak nebudeš prechádzať stránky a profily len tak nevedomky, ale nastavíš si ako vedome prijímať len povzbudzujúce informácie, zmení ti to svet.


Kedysi som si priala, aby som vyzerala ako ktokoľvek iný, len nie ako ja. Zvykla som sa pozerať na iné dievčatá s hlbokou závisťou a priala som si, aby som mala ich dokonalú pleť a postavu. Moja myseľ to nedokázala ovládať, preto som sa rozhodla regulovať prísun informácií, ktoré dostávam a prestať sledovať všetkých ľudí inšpirujúcich sa fitnesom. Môžeš si predsa vybrať, koho sleduješ. A určite si vyber dobre.


vyber si, koho budeš na sociálnych sieťach sledovať

Keď posielate príspevky


4. Odpútaj sa od výsledku, neočakávaj nejaký počet lajkov


Nevedomky si môžeš myslieť, že počet lajkov = validácia, teda potvrdenie tvojho názoru, a čím viac lajkov získaš, tým si ako človek viac obľúbený a opačne.


Množstvo lajkov, ktoré dostaneš, však nemá nič spoločné s tým, kto si, ako atraktívnym človekom si či koľko máš priateľov. Pamätaj si, že niektorí ľudia za lajky do konca platia! Neznamenajú teda vôbec nič.


Spýtaj sa samého seba na svoj vzťah k lajkom. Máš iný pocit v situácii, keď získaš menej lajkov? Porovnávaš svoj počet lajkov s tým, koľko získal niekto iný?


To sú všetko veci, ktoré si musíš začať uvedomovať. Budeš sa cítiť spokojnejšie, keď budeš mať dôveru v seba a budeš veriť tomu, čo zverejňuješ, ale zároveň keď nebudeš mať potrebu získať čo najviac lajkov. Stačí, keď si pred zverejnením jednoducho pripomenieš, že nepotrebuješ, aby táto fotka alebo príspevok získal veľa lajkov. Môže to mať veľkú silu.

lajky

5. Vyhni sa sťažovaniu a uverejňuj užitočný obsah


Toto sa týka uverejňovania príspevkov a tiež komentovania. Polož si otázku: Je to, čo zverejňujem, pozitívne? Je to užitočné? Snaž sa nesťažovať si, nevstupuj do hádok a konfrontačných rozhovorov. Takto si len odčerpávaš energiu.


Zvykni si pochváliť jedného alebo dvoch ľudí alebo vyjadri svoju vďačnosť.


Nemyslím predstieranie, že zlé veci sa nedejú, skrývať alebo potlačovať svoje pocity. Mám na mysli ubezpečenie, že robíme všetko pre to, aby sme sa vyhli ďalšej špirále, ktorá nás stiahne nadol na cestu negativity.


6. Spochybni svoju prvotnú reakciu na kritiku


Ak dostaneš negatívny komentár, chvíľu si rozmysli, či je v ňom pravda alebo nie. Nie je to ľahké, ale skús sa odpútať od svojho ega a buď k sebe úprimný.


Ak je to pravda, vyjadri tejto osobe vďaku za to, že ťa upozornila. Ak to nie je pravda, pristupuj k tejto situácii so súcitom, zmaž príspevok alebo sa nezapájaj do diskusie. Jednoducho to uľahčuje život.


Pri prechádzaní stránok


7. Snaž sa nesúdiť


Všetci vieme, že posudzovanie je prirodzené, ale potrebujeme to vôbec robiť? Pripomeňme si dôsledky posudzovania. Keď si myslíš o druhých niečo zlé, zlý pocit máš predsa ty a nie oni. Ak sa pristihneš, že niekoho súdiš, usiluj sa nájsť na ňom dobré alebo pozitívne veci.

kritika na sociálnych sieťach

8. Uvedom si, že závisť je výzvou k inšpirácii


Namiesto pozerania na ostatných so závisťou, pozeraj sa na nich ako na ľudí, ktorými sa môžeš inšpirovať. Ak niekto dosiahol to, čo chceš dosiahnuť ty, znamená to, že sa to dá a môžeš to dosiahnuť aj ty vo svojom živote.


9. Buď zvedavý na príbehy, ktoré ti skrsnú v mysli


Vyskúšaj si experiment: Popozeraj si svoj profil na sociálnej sieti päť až desať minút pri plnej pozornosti a všímaj si všetky príbehy, ktoré tvoja myseľ vytvára.


Ak ti niečo napadne, polož si otázku, či je užitočné uveriť tomuto príbehu. Je pre teba užitočné myslieť si, že nie si dosť dobrý? Je pre teba užitočné posudzovať voľby alebo život toho druhého?


Myseľ premýšľa o veciach, ktoré nechceli povedať ostatným. Musíš uznať, že takýto obsah tam je a zároveň sa k nemu nepripájať.


Namiesto posudzovania a frustrácie je dôležité byť zvedavý. Toto je jedna z najdôležitejších vecí, ktoré treba vedieť, ak chceš byť všímavejším človekom.


Ak tvoja frustrácia preváži nad zdravým úsudkom, veci to iba zhorší. Iba ak sa naučíš akceptovať samého seba a iných, dokážeš do svojho života vniesť pokoj a šťastie.

frustrácia sociálne siete

Praxou všímavosti pri používaní sociálnych sietí môžeš znížiť úzkosť a stres, eliminovať negativitu a žiť spokojnejší plnohodnotnejší život.


Článok je voľný preklad z anglického originálu 9 Mindful Social Media Practices That Will Make You a Happier Person.


bottom of page