top of page
  • Michel Struharova

6 mindfulness cvičení na väčšiu emocionálnu pohodu

Pohnuté časy, ktoré práve zažívame, vyústili do ďalších obmedzení. Väčšinu správ každý deň plnia takmer rovnaké témy, bojujeme s pocitmi neistoty, sčasti aj popierania, hnevu a zároveň strachu o zdravie. Ako tieto emócie zvládať?

mindfulness cvičenia emocionálna pohoda lockdown

Naši experti pripravili niekoľko tipov, ako spracovať emócie, ktoré aktuálna situácia vyvoláva a pomôžu ti sústrediť sa na príjemnejšie aktivity.


1. Rozumná miera času stráveného online


Neboj sa odstrihnúť od správ a sociálnych sietí a všímaj si, čo to s tebou robí. Ak si to môžeš dovoliť, pokojne si vypni telefón úplne, alebo minimálne internet. Naša expertka Eva Zavacká radí všímať si, ako na teba pôsobí časté sledovanie správ. Ak správy vyvolávajú nepríjemné pocity a nepohodu, je na čase informácie filtrovať.

kontrolovanie telefónu

2. Uvar si obľúbené jedlo, ale všímavo


Aj keď aktuálne nemôžeme cestovať, nič ti nebráni preniesť sa prostredníctvom jedla do Grécka, Talianska, Španielska, Thajska alebo niekde do slovenskej koliby. Nech je tvoje obľúbené jedlo akékoľvek, urob si z varenia príjemný zážitok. Vnímaj tvar surovín, ich vôňu, vnímaj celý proces krájania, miešania, ako sa mení chuť jedla, keď pridáš koreniny.


K zážitku z jedla patrí aj stolovanie a vychutnávanie, preto si dopraj čas a pomaly vnímaj jednotlivé sústa, ako jedlo pomaly zabíja hlad.

všímavé varenie

3. Pri nepohodlí si daj krátku pauzu


Diana Winston charakterizuje všímavosť ako "venovanie pozornosti momentálnym zážitkom s otvorenou a zvedavou mysľou a ochotou byť s tým, čo je.“


Ak ťa počas dňa náhle prepadne pocit diskomfortu, úzkosti alebo stresová reakcia, vyskúšaj si krátke cvičenie Všímavá pauza, ktorú odporúča Andrej Jeleník. Pripravil pre teba krátku 5-minútovú nahrávku, ktorú si pusti kedykoľvek počas dňa, keď sa potrebuješ ukotviť v prítomnom okamihu.


4. Pestuj vďačnosť


Vďačnosť je jedna z kvalít, ktorá podporuje dlhodobú spokojnosť so životom. Pestovanie vďačnosti je zručnosť, ktorú môžeš rozvíjať a v tomto období ti sústredenie na to dobré, čo v živote máš, pomôže priniesť pozitívne účinky na fyzickej a duševnej úrovni. “S deťmi sme si pri večeri vytvorili pekný zvyk na pestovanie vďačnosti za to, čo máme,“ hovorí Eva Zavacká.


Rick Hanson v tomto krátkom videu vysvetľuje, že mozog reaguje na negatívne zážitky intenzívnejšie a k prijímaniu toho dobrého v živote musíš pristupovať aktívne.




5. Vyber sa na prechádzku do lesa


Japoncov vnímame ako nezastaviteľných workholikov, pokrokovú spoločnosť plnú inovácií, ktorá sa ťažko zastaví a oddychuje. Prekvapivo v Japonsku vznikol pojem shinrin-yoku, čo znamená trávenie času v lesoch. Pozitívny vplyv lesa je cítiť takmer okamžite. Yoshifumi Miyazaki z japonskej Chiba University potvrdil súvislosť medzi časom stráveným v lese a jeho účinkami na zdravie. Skupina, ktorá absolvovala pravidelnú 40-minútovú prechádzku v lese zaznamenala v porovnaní so sledovanou skupinou, ktorá kráčala 40 minút vo vnútri, zníženú hladinu stresového hormónu kortizol, krvného tlaku a z dlhodobého hľadiska zlepšenie imunity.

všímavá prechádzka v lese

Našťastie, aj napriek obmedzeniam sa môžeme vybrať do lesa. Mindfulness vnesie do prechádzky ešte viac intenzity. Vnímaj, ako sa tvoje nohy dotýkajú zeme, ako robíš jednotlivé kroky, všímaj si farby, vône a zvuky okolo teba.


6. Súcit sám so sebou aj vo vypätých situáciách


Andrej Jeleník dáva do pozornosti Doktorku Kristin Neff, jednu z popredných odborníčok, ktorá sa zaoberá súcitom k sebe samému. Doktorka hovorí, že vďaka súcitu k sebe samému si venujeme rovnakú láskavosť a starostlivosť, ako by sme venovali dobrému priateľovi. Súcit k sebe nie je v ničom odlišný od súcitu k iným.


Súcit so sebou samým znamená konať rovnako voči sebe, keď máš ťažkosti, zlyháš alebo si všimneš niečo, čo sa ti na sebe nepáči.


Namiesto toho, aby ste sa nemilosrdne súdili a kritizovali za rôzne nedostatky alebo nedostatky, súcit so sebou samým znamená, že si láskavý a chápavý, keď prežívaš niečo negatívne. Aj keď sa ti aktuálne pocity nepáčia, pomôže ti to dospieť k zmiereniu sa s tým, že teraz je to jednoducho tak.


Vyskúšaj si cvičenie Pauza na súcit so sebou od Dr. Kristin Neff, ktoré vytvorila pre náročné a stres spôsobujúce situácie.

Nebojuj s emóciami, ktoré tu jednoducho sú. Namiesto toho praktizuj starostlivý a láskavý prístup a rozvíjaj svoju všímavosť, ktorá ti pomôže pomocou vnímať svoje telo a myseľ, zastaviť sa a ukotviť v prítomnom okamihu.


bottom of page