top of page
  • mindpark

Ako si vychutnať každý kúsok jedla

Pristihneš sa občas pri tom, že ani nevieš, ako rýchlo tvoje jedlo zmizlo z taniera? Začni si uvedomovať každé svoje sústo a zješ toho podstatne menej. Aj pri prijímaní svojej stravy môžeš byť vnímavý a plne prítomný.


všímavé jedenie


Jedenie môže prebiehať nevšednou formou - ako na to?


Gurmáni to vedia, vychutnávať si každé sústo jedla. Aj ty sa môžeš zahrať na takého gurmána a byť viac vedomý pri jednej z tvojich najdôležitejších každodenných činností - pri jedení.


Mindfulness, alebo všímavosť totiž nie je len o formálnej meditácii v sede, ale aj o uvedomovaní si toho, čo práve robíš, čo cítiš a na čo myslíš v danom okamihu. A jedlo je na to skutočne ako stvorené.


Aby si mohol svoje jedlo vnímať naplno, je dobré vytvoriť si na to vhodné podmienky. Pre začiatok je lepšie, keď budeš pri tom sám, v tichu, ničím a nikým nerušený. Odlož všetko, čo k jedeniu nepotrebuješ. Nerozptyľuj sa kontrolovaním mobilu, čítaním knižky, alebo sledovaním televízie. Dovoľ si byť na chvíľu sám, len so svojím jedlom.


Pri jedení môžeš naozaj zapojiť všetky svoje zmysly. Najskôr sa na jedlo chvíľu pozeraj a vnímaj jeho farby a tvary. Môžeš si pritom predstaviť, čo všetko sa muselo udiať, aby sa jedlo dostalo až na tvoj stôl. Slnko, pôda, dážď, krmivo, starostlivosť, je to vlastne malý zázrak a veľký kus práce. Možno pritom pocítiš vďačnosť.


Naber si prvé sústo, priblíž ho najskôr k nosu a jemne ho ovoňaj. Môžeš si pritom zatvoriť oči. Potom jedlo prilož k perám a pomaly vlož do úst. Vnímaj, aký je to pocit, mať toto jedlo v ústach. Pomaly doňho zahryzni a všímaj si, ako sa chuť zintenzívňuje a rozvíja.


Dopraj si dostatok času na jeho dôkladné prežutie. Pri každom súste venuj plnú pozornosť tomu, ako jedlo vyzerá, ako si ho naberáš vidličkou alebo lyžicou, ako ho rukou zdvíhaš k ústam, ako ho dávaš do úst a ako ho žuješ.


Ak si počas jedenia uvedomíš, že si sa myšlienkami niekam zatúlal, môžeš si pogratulovať, že si si to všimol, pretože práve o tom je mindfulness. A vráť sa naspäť k jedeniu. Môžeš vnímať, či si ešte hladný, alebo už ješ len preto, že máš na jedlo chuť, alebo že nechceš na tanieri nič nechať.


Ak sa rozhodneš trénovať sa v mindfulness, môžeš si stanoviť zámer, že jedno jedlo denne budeš jesť pomaly a všímavo. Časom, keď si túto prax osvojíš, môžeš si naplno vychutnať jedlo aj v spoločnosti.

 

Autorka: Marta Dömöková, Mindpark

bottom of page