top of page
  • Michel Struharova

Ako nabrať odvahu a nevyhýbať sa životu

Je prirodzené snažiť sa vyhýbať situáciám, ktoré nám spôsobujú bolesť. Tieto pocity prežívame všetci a sú absolútne v poriadku.

vyhýbanie sa situáciám

Urobiť akúkoľvek zmenu v živote často znamená skočiť do neznáma. Či už ide o vzťahy, zmenu práce, získavanie nových skúseností. Ako pristupuješ k zmenám a novým krokom, ale aj nápadom a myšlienkam, záleží od toho, ako sa s nimi dokážeš vysporiadať.


Všetko začína v mysli. Tam sa vytvárajú cesty, ktorých prekážky, zákruty a cieľ jednoducho nemôžeš vidieť. Jediná možnosť, ako to zistiť, je vykročiť a ísť po nich. Ak sa cesty zľakneš, pretože na ich konci môže byť neúspech, a ostaneš stáť, nikdy sa to nedozvieš a vo svojom strachu ostaneš na jednom mieste.


To miesto ti možno prináša tiež bolesť, no aj aký-taký pocit istoty. Ani ten však nie večný.


Vyhýbavé správanie je zvyk

Každý z nás má myšlienky a pocity, ktorých by sa radšej nadobro zbavil. Bolestivé spomienky, či obavy z budúcnosti. Alebo pocity menejcennosti, sklamania z vlastných neúspechov.


Citlivejšie osoby môžu pociťovať úzkosť a paniku z takýchto myšlienok. Potláčanie negatívnych myšlienok sa zdá byť jedinou cestou, ako sa cítiť lepšie. Snaha potlačiť tieto myšlienky a zahnať ich nejakým rozptýlením však máva úplne opačný efekt.


Napokon, nevyriešené problémy sa vrátia, často dokonca v horšej podobe.


Spôsob, ako pracuješ s myšlienkami, sa prejavuje aj v každodennom živote, napríklad vyhýbanie sa skupinám ľudí, určitým rozhodnutiam, konfrontáciám či bežným rozhovorom s ľuďmi. (1)

vyhýbanie sa rozhodnutiam

Ak sa aj ty vyhýbaš situáciám, ktoré pre teba nie sú pohodlné, život akoby ti unikal. Po čase si uvedomíš, že ostávaš na jednom mieste, ktoré sa ti vôbec nepáči. Urobiť krok vpred je čoraz ťažšie.


Vyhýbavosť vedie len k väčším a častejším pocitom úzkosti, smútku, depresii.


Rôzne podoby vyhýbavosti

Domov je bezpečný úkryt. Jediné pohodlné miesto, kde sa ťa málo čo prekvapí. Je miestom, kde sa môžeš uvoľniť, nemusíš robiť vôbec nič a nikto ťa za to nesúdi. Takýto odpočinok je pre zdravého človeka nenahraditeľný. Doma môžeš načerpať novú energiu a ráno opäť vykročiť do nového dňa.



Je však v poriadku, keď chvíľky odpočinku prevládajú nad činmi, sledovanie seriálov nad rozhovormi s členmi rodiny a priateľmi, prokrastinácia nad prácou, ktorá ťa kedysi napĺňala?


Nie.


Prokrastinácia je vyhýbanie sa povinnostiam a situáciám, ktoré sú pre teba nepohodlné. Počas ničnerobenia si v myšlienkach ospravedlňuješ, prečo sa vyhýbaš činnosti, vytváraš si možné scenáre (čo by sa mohlo stať, keby…). Príbehy, ktoré sa odohrávajú v tvojej mysli, spôsobujú, že ostávaš uviaznutý v kruhu udalostí, ktoré sú dávno preč, už ti neslúžia. (2)

prokrastinácia vyhýbanie sa povinnostiam

Akýmsi opakom prokrastinácie a jedným zo spôsobov vyhýbavého správania sa je kompulzívnosť. Potreba upratovať priestor okolo seba až kým nie je každá jedna drobnosť na svojom presne určenom mieste spôsobuje mnohým ľuďom zbytočné starosti. Kompulzívnosť je následkom pocitov úzkosti. (3)


Obsedanto-kompulzívna porucha (OCD) je následkom nepríjemných myšlienok je horlivé ukladanie vecí na svoje miesto, ale aj úzkostlivé kontrolovanie zámkov, poistiek, vypínačov pred odchodom z bytu.


K vyhýbavosti, rovnako ako kompulzívnosť, patrí aj závislosť. Môže sa zdať, že je od komulzívnosti celkom odlišná, no príčina problémov je veľmi podobná: úzkosť. Človek môže byť závislý od drog, hazardných hier, jedla, ale sledovania seriálov či hromadenia vecí, ktoré nepotrebuje.

závislosť od pozerania seriálov je spôsob vyhýbania sa

Závislosť prináša krátkodobé uspokojenie, ktoré vytrhne človeka z reality, no len na krátku chvíľku. Ten istý pocit rozkoše si neskôr vyžaduje viac návykovej látky/viac vecí… a vzniká začarovaný kruh.


Nech už zápasíš s ktorýmkoľvek typom vyhýbavosti, riešenie existuje.


Ako vyhýbanie sa riešiť?

Prekonať nervozitu, napätie, chvenie a záplavy studeného potu, ktoré ťa trápia, keď čelíš náročnej situácii, nie je jednoduché. No ani nemožné. Ako nabrať odvahu a prestať sa vyhýbať životu?

vyhýbanie sa konverzáciám zo strachu

Krok 1: Uvedomenie si vyhýbavého správania

Polož si tieto otázky:

  • Snažíš sa potlačiť znepokojivé myšlienky vždy, keď sa objavia v tvojej mysli?

  • Hľadáš rozptýlenie vždy, keď sa necítiš ,,v pohode”?

  • Ak máš urobiť niečo, čo je pre teba nové a neznáme, podľahneš nervozite a radšej sa tomu vyhneš?

  • Odkladáš dôležitú prácu a povinnosti na neskôr a hľadáš zámienky, prečo si ich nesplniť?

  • Odmietaš pozvania, či snahu ostatných o rozhovory zo strachu, že nebudeš dosť zaujímavým partnerom na konverzáciu?

Ak bola väčšina odpovedí na otázky áno, zrejme bude vyhýbavosť aj tvojím problémom. (4) To však nie je dôvodom na pocity viny. Cieľom tohto článku je pomôcť ti postupne prelomiť zábrany, ktoré stoja medzi tebou a tvojimi cieľmi.


Krok 2: Vedome a postupne k riešeniu problémov

Mindfulness pomáha pri pocitoch úzkostí a obáv tým, že navráti človeka do prítomnosti. Akákoľvek zmena v živote začína v mysli.


Znamená to, že ak prídu stresujúce myšlienky, namiesto snahy o rozptýlenie sa ich naučíš prijať také, aké sú, bez toho, aby ťa ovládali. Nenechávaj myšlienkam moc, ktorú nemajú. Nesúď ich ani seba, pretože to vedie len k ďalším negatívnym myšlienkam.


Namiesto snahy kontrolovať každý jeden aspekt života okolo teba, ho nechaj plynúť a nauč sa akceptovať fakt, že jediné, čo máš pod kontrolou, sú tvoje vlastné rozhodnutia.


Dovoľ si konečne prijať rozmanitosť života v celej jeho kráse.

príjmi výzvy a šance od života

Krok 3: Postavte sa životu tvárou v tvár

Či sa vyberieš po ceste do neznáma, alebo ostaneš vo svojom pohodlí, na konci je VŽDY riziko. Zraniteľnosť, stres, bolesť - po čase príde, nech sa im akokoľvek snažíš vyhnúť. To už vieš. Teraz je čas začať konať. Uvedomiť si svoje skutočné hodnoty a ciele.


Prijmi výzvy a zmeny, ktoré život ponúka.

  • Ak chceš nadviazať nové vzťahy, prijmi pozvanie na party a veselo sa zoznamuj s ostatnými. Nepodliehaj vnútornému hlasu, ktorý ti v tom bráni.

  • Ak chceš zlepšiť vzťahy v rodine, naplánuj si spoločné aktivity, vezmi deti na ihrisko, navštív rodičov a tety, a pri rozhovoroch ich pozorne počúvaj.

  • Ak túžiš po vzdelaní, podaj si prihlášku do školy či na kurz, stojí to za to.

  • Vypni televízor, prestaň kontrolovať sociálne siete. Venuj sa tvorivej činnosti, práci, vzdelávaniu, čomukoľvek, čo ťa posúva vpred.

nadväzovanie nových vzťahov

Vyber sa na výlet, začni študovať, podnikať, pracovať tam, kde si vždy túžil. Nikto ti nezaručí, že sa ti podarí tvoje ciele dosiahnuť ihneď, no aj zlyhania patria k životu. V skutočnosti sú rovnako dôležité ako úspechy. Sú nenahraditeľnými lekciami, ktoré ťa pozdvihnú na úplne novú úroveň.


Dopraj si čas a spracuj stresové situácie pomaly. Pristupuj k sebe so súcitom a hľadaj podporu ľudí, u ktorých cítiš prijatie pri zvládaní náročných emócii, či strachov pri realizácii obávaných krokov. Začni malými krokmi a postupne sa dopracuješ k veľkým výzvam.



Väčšina udalostí a situácií v živote je dôsledkom našich rozhodnutí. Niekedy je ťažké prevziať plnú zodpovednosť za svoj život, no je to jediná cesta ako zažiť skutočnú slobodu. Jediná cesta, ako premeniť túžby na skutočnosť.


Zoznam použitých zdrojov:

  1. Ruth A. Baer: PRACTISING HAPPINESS: How Mindfulness Can Free You from Psychological Traps and Help You Build the Life You Want, ISBN 978-1-78033-439-4






bottom of page