top of page
  • Michel Struharova

Všímavé fotografovanie

Skutočne iba bezhlavo fotíme telefónmi a zdieľame so svetom všetko možné? Existuje príliš veľa príkladov, trápnych aj zvláštne fascinujúcich, ktoré naznačujú, že je to tak. Pamätáme si toho menej, čím viac fotografií urobíme?

všímavé fotografovanie

Fotoaparát nám umožňuje zachytiť dôležité udalosti v reálnom čase. Sociálne siete v nás vybudovali zvyk sledovania a zdieľania udalostí v reálnom čase.


Výskumy naznačujú, že sociálne siete v nás môžu vyvolať pocit osamelosti a môžu znížiť naše sebavedomie, keď sa cítime ignorovaní.

Možno existujú hranice toho, koľko toho dokážeme absorbovať s obrazovkou pred tvárou v protiklade k tomu, aby sme niečo len tak zažili.


Psychologička Linda Henkel študuje ľudskú pamäť na Fairfield University v Connecticute. Niektoré z jej nedávnych štúdií naznačujú, že fotografovanie môže zhoršiť našu pamäť. Lepšie by sme si mohli spomenúť na detaily objektu alebo zážitku, keby sme ho nefotografovali.


Henkel varuje, že toto nie je moment „odpojenia sa“, namiesto toho hovorí, že pri fotografovaní musíme venovať väčšiu pozornosť.


,,Nemusí to byť tak, že fotenie vás pripraví o pamäť. Viete, ak venujete pozornosť veci, na ktorú sa pozeráte, viete a premýšľate o nej, môže to skutočne prospieť pamäti,” vysvetľuje.

všímavé fotografovanie

Ako fotografovať s plnou pozornosťou k detailom

Ako môžeme byť viac prítomní pri zachytávaní týchto momentov? Do fotografie môžeš vniesť pozornosť tým, že sa bližšie pozrieš na farbu, textúru či tváre, ktoré chceš zachytiť.


Tieto tri úlohy smerujú na teba, vnímateľa. Ukazujú na tvoju vlastnú skúsenosť vnímania, nie na veci, ktoré sú vnímané. Robia to tak, že ťa žiadajú rozpoznávať základné prvky tvojho sveta.


všímavé fotografovanie

Farba

• Vyhľadávaj farbu. Nesnaž sa nasnímať niečo zaujímavé ani sa nestaraj o kompozíciu. Tvoj zámer sa stane nejasným.


• Zabráň tomu, aby si uviazol v myšlienkach na farebné veci. Nehľadaj žiarivo žlté hasičské auto – je to jednoduchý zážitok z farby, ktorý hľadáš.


• Keď uvidíš farebný záblesk, priblíž sa. Pozri sa do hľadáčika, čo ťa zastavilo. Nepokúšaj sa zachytávať farby z diaľky. Dostaň sa bližšie.


Textúra

• Začni každý pokus o záber s jasným zámerom rozpoznať textúru. Sústreď sa na tento aspekt a nenechaj sa uniesť farbou, ľuďmi či rozkošnými zvieratami. Urob si inventúru typov textúr okolo teba: drsná dlažba, hladké sklo, hrubá kôra stromov, mäkká mačacia srsť.


• Všimni si, ako kvalita svetla ovplyvňuje tvoje vnímanie textúry. Drsné povrchy budú vyzerať inak počas zamračeného dňa, inak počas jasného slnečného rána a ešte inak v neskorých popoludňajších hodinách.


• Mysli na svoje oči ako na končeky prstov. Keď niečo vidíš, predstav si, že sa toho tiež dotýkate. Nech sa zrak a dotyk spoja. Skús to na chvíľu bez použitia fotoaparátu.


• Keď fotografuješ textúru, vyplňte hľadáčik len textúrovaným prvkom, ktorý ťa zaujal. Nič nepridávaj a nič nevynechávaj.


Ľudia

• Začni s ľuďmi, ktorých dobre poznáš.


• V tejto úlohe budeš čeliť výzvam. Fotografovaní ľudia sa môžu snažiť tváriť tak, aby podľa ich uváženia vyzerali dobre. Zväčša to vyvolá napätý efekt, ktorý sa prejaví na konečnej fotografii. Možno budeš musieť počkať, kým sa trochu uvoľnia.


• Konfrontuj myšlienky vo svojej mysli o ľuďoch. Ak sa pokúsiš odfotiť „mojich priateľov, ktorí sa zabávajú na Bobovej narodeninovej párty“, namiesto toho, aby ste odfotili silný vizuálny vnem, skončíte so snímkou.


Článok je voľným prekladom z anglického originálu Everyday Mindfulness Techniques: Mindful Photography.

bottom of page