top of page
  • Mária Bachanová

5 spôsobov, ako sa zbaviť bolesti z odmietnutia


Len málo vecí sa preciťuje tak bolestivo ako odmietnutie. Bez ohľadu na to, akú formu to má – nepozvali ťa na kamarátov večierok, neponúkli ti pozíciu po pohovore, kritika tvojich činov alebo zlyhanie, keď sa snažíš predať svoj nápad – každé „nie“ pre teba znamená, že sú pred tebou zatvorené dvere. Samozrejme, rozsah emocionálneho dopadu do značnej miery závisí od mentálneho stavu jednotlivca, ktorý dostal odmietnutie, ale väčšina ľudí má problém nájsť spôsob, ako sa z toho zotaviť.


ako zvládnuť odmietnutie


Výskum hovorí, že odmietnutie nám spôsobí nielen duševnú nepohodu, môže spôsobiť aj fyzickú bolesť. Zistenia štúdií ukázali, že sociálne vyhýbanie sa alebo odmietanie inými aktivuje tie isté oblasti v našom mozgu, ktoré sú spojené s prežívaním fyzickej bolesti. Početné štúdie potvrdili podobnosti medzi odmietnutím a fyzickou bolesťou.


Napríklad štúdia z roku 2011 publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Science ukázala, že bolesť spôsobená rozliatím horúcej kávy na predlaktie je podobná „bolesti“, ktorú by sme zažívali pri pohľade na fotografiu bývalého partnera po nechcenom rozpade vzťahu.


Skrátka to bolí.

Bolesť nie je jediným negatívnym dôsledkom odmietnutia. Môže nás to tiež viesť k tomu, že sa cítime viac neistí sami sebou a vo svojich rozhodnutiach. Bezpečnosť je jednou zo základných ľudských potrieb a keď nie je naplnená alebo je ohrozená odmietnutím, začneme o sebe pochybovať. Ďalšie aspekty odmietnutia môžu zahŕňať narušenie koncentrácie, zvýšenie úrovne stresu, podráždenosti

a agresivity, nespavosť a neschopnosť ovládať svoje emócie s postupným vyústením do odchodu z okolitej spoločnosti.


Nie každý sa vyrovnáva s odmietnutím rovnakým spôsobom


Štúdie ukazujú, že ľudia s vyšším uvedomovaním si vlastnej hodnoty, ako aj jednotlivci s väčšou sociálnou silou, zvládajú odmietnutie lepšie ako ľudia s nižším sebavedomím a menším sociálnym vplyvom. Existujú predajcovia, ktorí skutočne milujú "cold call" (studené volania) a myslia si, že každé „nie“ ich len privedie bližšie k ďalšiemu „áno“.


Aj ľudia, ktorí si vysoko cenia svoju individualitu, prežívajú odmietnutie menej bolestivo ako tí, ktorých potreba byť súčasťou skupiny je oveľa silnejšia. Zároveň sebavedomí ľudia dokážu využiť odmietnutie na to, aby sa zlepšili, stali sa kreatívnejšími a utvrdili sa vo svojich presvedčeniach.


Odmietnutie sa stane každému, dokonca aj tí najúspešnejší a najsebavedomejší ľudia nie vždy dostanú to, čo chcú.

Odmietnutiam sa nedá vyhnúť. Faktom života je to, že nie všetky vzťahy a situácie budú fungovať dobre. S odstupom často sú uvedomíme, že odmietnutie bola pre nás dobrá vec, i keď v tom čase to nie je príjemný pocit. Rozvíjanie efektívnejších reakcií na odmietnutie je dôležitou zručnosťou v živote.


Ak zistíš, že sa nedokážeš vyrovnať s odmietnutím, možno budeš potrebovať popracovať na budovaní svojho sebavedomia a sebaúcty a posilňovaní sociálnych väzieb predtým, ako začneš riešiť úzkosť, hnev a iné problémy, ktoré vznikajú vďaka odmietnutiam.


1. Sebadôvera je kľúčová


Samozrejme vieme, že sebavedomie je dôležité, ale vedieť, že je dôležité a mať ho, sú dve rozdielne veci. Mnoho ľudí vyrastalo v prostredí, kde im bolo povedané, že sú bezcenní alebo zbytoční. Tieto nadobudnuté presvedčenia o sebe sa často prenesú do dospelosti a iných vzťahov. Ak tvoje sebavedomie klesá, začni robiť malé kroky, aby si ho opäť vybudoval.


Každý deň si urob zoznam aspoň dvoch alebo troch vecí, ktoré si urobili správne, čím si prispel svetu, alebo iných pozitívnych vecí, ktoré si urobil. Zapíš si ich a skontroluj si ich každý večer predtým, ako pôjdeš spať a potom opäť na druhý deň ráno, keď vstaneš. Naplň svoju večernú a rannú myseľ niečím pozitívnym o sebe.


pozitivita


2. Rozprávaj sa pozitívne sám so sebou


Odmietnutie posilní akékoľvek negatívne veci, ktoré povieš sám sebe, takže si cvič konštruktívnu sebakritiku. Všímaj si, čo si hovoríš, myšlienky ako: „Je to všetko moja chyba“ alebo „Čo je to so mnou?“, nie sú užitočné a iba ťa zhadzujú.


Odmietnutie sa stane každému, dokonca aj tí najúspešnejší a najsebavedomejší ľudia nie vždy dostanú to, čo chcú, ale väčšina z nich berie odmietnutie ako niečo, čo je mimo nich a nezačnú si hovoriť, akí sú v skutočnosti hrozní. Všímaj si, čo si hovoríš a rozhodni sa rozvíjať sa smerom nahor, nie sa dávať dole.



3. Pamätaj si, že aj toto prejde


Pripomeň si to vždy, keď sa budeš cítiť zle. Nie, nie si bezcenný a nezlyhal si. Nedovoľ, aby jedna skúsenosť, ktorá ťa sklamala, znížila hodnotu všetkého ostatného, čo si dosiahol. Oceň sa za svoje schopnosti a úspechy a pripomeň si všetky tie skúsenosti, keď si urobil pokrok, vyriešil problém alebo niekomu pomohol. Nikoho nedefinuje jedna skúsenosť.


všímavosť


4. Precvičuj si prerámovanie


Zhlboka sa nadýchni, vystúp zo situácie a len pár minút dýchaj. Mnohokrát sa situácia zdá byť horšia, pretože nejako na ňu zareaguješ a potom si to „nastavíš“ ako negatívum o sebe. Namiesto toho fyzicky ustúp a začni zhlboka dýchať. Vyber si, čo chceš prerámovať. Namiesto toho, aby si si napr. o sebe myslel: „Nikto ma nikdy nebude milovať“, môžeš preformulovať myšlienku na: „Vzťahy sú pre každého, ale môžem sa z toho niečo naučiť. Dovoľujem si sústrediť sa na to, čo sa môžem naučiť."



5. Pusť to, nechaj to ísť!


Je v poriadku cítiť sa rozrušený z odmietnutia. Koniec koncov, sme ľudia a máme emocionálne reakcie. Precíť bolesť, plač alebo búchaj do vankúša, ale potom si stanov limit, ako dlho budeš smútiť kvôli odmietnutiu. Doslova si stanov časový rámec: „Môžem smútiť do budúceho utorka do 10:30 a potom to pustím.“ Nechaj emócie prejsť cez seba, ale nenechaj ich tam „zakorenené“, aby sa stali dlhodobými návštevníkmi.


Článok je voľný preklad z anglického originálu 5 Ways to Shake Off the Pain of Rejection, zverejneného na Psychologytoday.com.





bottom of page