top of page
  • Michel Struharova

Ako prerušiť autopilota a prinesiť do dňa viac všímavosti? Skús tieto cvičenia

Uvedomovať si naplno svoje skúsenosti a všímať si, čo sa práve deje, je jedným z kľúčov k zdraviu a pohode. Často sa nám každodenný život len tak deje a preteká pomedzi prsty. Fungujeme na autopilota, neuvedomujeme si naplno prítomnosť. Je ľahké prebývať v minulosti, plánovať budúcnosť a nechať sa uniesť ďaleko od toho, čo sa práve deje.

ako prerušiť autopilota a priniesť do dňa viac všímavosti

Vyskúšaj týchto 10 spôsobov, ktoré ti pomôžu prerušiť autopilota chvíľami všímavosti namiesto chvíľ rozptyľovania.


Tri jednoduché spôsoby, ako priviesť pozornosť späť k dychu

1. Sústreď sa na dýchanie, keď ste ešte ráno v posteli: uvedom si svoj dych a telo a keď sa ráno zobudíš, ešte pred vstávaním z postele sa niekoľkokrát vedome nadýchni .


2. Urob 10 všímavých nádychov niekoľkokrát denne: uvedom si svoje dýchanie v rôznych časoch počas dňa. Skús urobiť niekoľko vedomých nádychov a výdychov. Napočítaj si 10 plných nádychov a výdychov a potom začni znova.


3. Vráť svoju pozornosť do prítomného okamihu: využi prirodzené rytmy dňa ako možnosť trénovať všímavosť. Napríklad, keď ťa vyruší zazvonie telefónu a ideš ho zdvihnúť, zastav sa, keď sa do tvojho vedomia dostane zvuk. Využi tieto chvíle na dýchanie, prežívanie tvojich telesných pocitov a uvedomenie pocitu, že máš nohy na zemi.


Zapoj všímavosť do tvojho pracovného dňa

4. Uvedom si svoje komunikačné vzorce: rozprávanie, počúvanie a obdobia ticha; všímaj si stavy mysle počas týchto činností. Najmä si všimni ticho a zvuky medzi tichom.


5. Keď sedíš pri stole, počítači atď., venuj pozornosť tvojim telesným pocitom a snaž sa vedome uvoľniť a zbaviť sa napätia. Nezabudni na všímavosť pri všetkom, na čom pracuješ, a zameraj svoju pozornosť na dych.


6. Na obed zmeň prostredie: ak si vezmeš obed alebo pracuješ doma, choď do inej miestnosti. Skús jesť v rôznych časoch a uvedom si pocity hladu alebo sýtosti.

7. Zatvor dvere (ak máš takú možnosť) a venuj čas vedomému odpočinku. Zatvor oči a dýchaj, počítaj svoje dychy a opusti časť dňa, ktorú máš za sebou i pred sebou.


8. Na konci pracovného dňa sa pokús reflektovať tvoje aktivity: uznaj a zablahoželaj si k tomu, čo sa ti podarilo dosiahnuť, a potom si vytvor zoznam úloh na zajtra. Pre dnešok máš toho za sebou dosť!

Večerné uvoľnenie

9. Keď prídeš domov, vytvor si relaxačnú rutinu: prezleč si pracovné oblečenie a pozdrav každého člena tvojej rodiny, ľudí, s ktorými žiješ, tvojich domácich miláčikov. Chvíľu sa pozeraj a venuj päť až desať minút tichu bez pohybu. Umy si ruky, akoby si začínal/a novú etapu svojho života. Ak žiješ osamote, precíť, aké to je vstúpiť do ticha tvojho bytu/domu.


10. Predtým, ako v noci zaspíš, uvedom si svoje dýchanie a telesné vnemy aspoň na päť hlbokých nádychov a výdychov, ktoré aktivujú parasympatický nervový systém a pomôžu ti odpočívať.


Chceš si vyskúšať viac cvičení? Naši experti pre teba nahrali niekoľko krátkych vedených meditácií.

Text je adaptovaný z knihy The Mindfulness Experience: 8 Strategies to Live Life Now od Keith W. Fivesona.

Článok je voľným prekladom z anglického originálu 10 Mindfulness Tips for Every Day.


bottom of page