top of page
  • Michel Struharova

Nemajú deti letný program? Skúste spolu 10 mindfulness aktivít


“Toto leto moje deti nemajú čo robiť.” Čo s tým? Využi so svojimi deťmi príležitosť zapojiť sa do zmysluplnej veci. Takže, tu je cieľ: Rob s deťmi každý deň niečo produktívne. Taktiež si vytvorte aspoň zdanie rutiny.

všímavé letné aktivity pre deti

Aj keď tvoje deti majú pravdepodobne pocit, že „nemajú čo robiť“, budú sa cítiť lepšie, ak každý deň urobia niečo užitočné alebo kreatívne. Ľudia majú dobrý pocit z vecí, ktoré robia dobre.

Psychologička Cristine Carter premýšľa o každodenných činnostiach s deťmi v zmysle piatich druhov aktivít:


Fyzické

Ako si zacvičíme? Je nejaký šport, ktorý by som chcel trénovať? Ako môžeme naše telo udržať v pohybe po celý deň? Aké ďalšie zložky fyzického zdravia sú pre mňa dôležité?


Emočné

Ako sa dokážeme postarať o svoje psychologické zdravie tým, že mu prinesieme trochu potešenia do každodenného života? Ako vieme podporiť pozitívne emócie ako vďačnosť alebo súcit? Ako sa môžeme spojiť s prírodou alebo domácimi miláčikmi alebo s niečím, čo nám prináša pokoj alebo šťastie?


Sociálne

Ako sa dokážeme spojiť s ľuďmi okolo nás? Tento aspekt je počas pandémie zložitý a je tiež mimoriadne dôležitý. Tínedžeri sa musia spojiť so svojimi rovesníkmi. Podobne sa väčšina ľudí musí spojiť so zdrojmi emočnej podpory mimo svojej najbližšej rodinnej jednotky. Pri kreativite a odhodlaní sa to v tomto letnom období dá robiť vonku spôsobmi, ktoré znižujú riziko šírenia koronavírusu.


Kognitívne

Mnoho z nás získa svojou prácou intelektuálnu stimuláciu, ktorú potrebujeme; deti to cez leto môžu dostať nespočetnými spôsobmi. Čo radi čítajú? Čo by sa chceli dozvedieť? Môžu naštartovať štúdium z domu alebo pripravovať sa na skúšky, aby im na jeseň neostávalo príliš veľa starosti?


Duchovné alebo humanitárne

To je spôsob, kde sa môže naša denná rutina spojiť späť s tým, že sa zapojíme do niečoho, čo nám dáva zmysel alebo nás spája s niečím väčším než sme my sami. Dospievajúci, ktorí poskytujú hmatateľnú, emocionálnu alebo informačnú podporu ľuďom v krízových situáciách, majú tendenciu cítiť sa silnejšie spojení so svojou komunitou. Opakovaný výskum ukazuje, že sa cítime dobre, keď prestaneme toľko myslieť len na seba a začneme podporovať ostatných.


Tieto letné aktivity sú všímavé v tom zmysle, že pomáhajú našim deťom naučiť sa venovať pozornosť (svojmu telu a svojej mysli) a porozumieť svojim pocitom. Nemusíš používať ani slovo všímavosť - urob si z toho zábavnú aktivitu a k učeniu bude dochádzať prirodzene.

1. Zmrzlinová výzva

Keď si nabudúce dáte zmrzlinu počas horúceho dňa, vyzvi svoje deti, aby boli ticho, kým zmrzlinu úplne nedojedia. Povzbudzuj ich, aby si skutočne všimli všetky rôzne chute (ak im kúpiš trojitú, bude to ideálne).

Aké príchute si všimnú? Začínajú zmrzlinu roztápajúcu sa v ústach cítiť inak? Aké zmeny teploty zaznamenávajú? Bolo pre nich ťažké po celý čas zostať ticho?

zmrzlina deti leto

2. Skúmanie oblohy

Natiahni na trávnik deku a nejaký čas sa zapozeraj s deťmi do oblakov. Aké tvary spolu pozorujete? Zvieratá? Ľudí?


Venujte spolu aspoň 10 - 15 minút štúdiu oblohy a všimnite si, ako sa mraky jemne pohybujú. Všimnite si, ako mrak, ktorý najskôr vyzeral ako prasa, teraz vyzerá ako mačka. Je to vynikajúci spôsob, ako si predstaviť myšlienku, že naša myseľ je ako obloha. Myšlienky plávajú samy od seba a samy sa menia. Svoje myšlienky môžeme v mysli sledovať rovnako, akoby sme sledovali mraky.

pozorovanie oblohy

3. Pomaly-rýchlo-pomaly

S všímavosťou trénujeme spomalenie, aby sme sa stále necítili tak uponáhľaní. Až budete nabudúce na ihrisku, skúste si zahrať „Pomaly-rýchlo-pomaly“. Čokoľvek tvoje deti robia - hrajú sa v piesku, behajú cez pod preliezkou - nech sa to pokúsia urobiť pomaly, potom rýchlo a potom znova pomaly.

Porozprávaj sa s nimi o tom, aké to bolo, robiť niečo pomaly. Bolo to iné? Všimli si niečo, čo predtým nevideli, keď sa hrali rýchlo? Je lepšie pohybovať sa pomaly alebo je to lepšie rýchlo?

4. Všímavá prechádzka

Vyberte sa na prechádzku do svojho susedstva a požiadaj svoje deti, aby venovali pozornosť 10 veciam, ktorým nikdy predtým poriadne nevenovali pozornosť - napríklad farbu susedných okeníc alebo kvetov pozdĺž ulice. Môžu tiež začať pozorovať nové zvuky. Spýtaj sa ich, čo bolo dôvodom, že si ich nikdy nevšimli.

všímavá prechádzka

5. Stánok s limonádami

Deti MILUJÚ osviežujúcu limonádu v lete. Ale čo tak urobiť si stánok s limonádami zadarmo? Porozprávaj sa so svojimi deťmi o štedrosti a srdečnosti a radosti z robenia vecí pre ostatných bez toho, aby čakali niečo na oplátku.

stánok s limonádami

Všímavé aktivity pre daždivý (alebo veľmi horúci) deň


6. Usporiadajte si svoje fotografie alebo vytvorte album

Požiadaj svoje deti, aby ti pomohli zoradiť staré fotografie. To môže podnietiť niekoľko skvelých rozhovorov o ich obľúbených spomienkach. Vytvárajte koláže, ktoré reprezentujú základné pamäte alebo rôzne „ostrovčeky“, ktoré tvoria ich osobnosť.

7. Všímavé čítanie

Keď budeš nabudúce so svojimi deťmi čítať rozprávku, venuj čas rozhovorom o pocitoch ľudí (alebo zvierat) v danej knihe. Pre deti môže byť ťažké hovoriť o svojich vlastných emóciách, takže niekedy je jednoduchšie hovoriť o fiktívnych postavách. Môžeš im položiť otázky ako: „Na čo si myslíš, že dievča myslí?“; "Prečo si myslíš, že je smutná?"; "Čo myslíš, ako by si sa cítil, keby sa ti to stalo?"; alebo: „Už si sa niekedy tak cítil?“

všímavé čítanie

8. Urobte si nádobu mysle

Toto je jedna z mojich najobľúbenejších všímavých aktivít pre deti. Pomocou trblietok a vody môžete vytvoriť „nádobu mysle“. Do nádoby zmiešaj vodu a trblietky, ktoré predstavujú všetky myšlienky a emócie v mysli. A keď sa nádobou zatrasie, všetky sa nekoordinovane rozutekajú. Ak ňou však prestanete hýbať a na chvíľu necháte trblietky usadiť sa na dne, voda je odrazu číra.

9. Vyfarbovanie

Keď vyfarbujeme, zameriavame svoju pozornosť na jednu činnosť, ktorá nám môže dávať skutočne príjemný pocit. To je pravdepodobne dôvod, prečo aj mnoho dospelých v súčasnosti vyfarbuje. Pridaj sa k svojim deťom, keď vyfarbujú, možno nejakú super mandala omaľovánku alebo nejakú so zložitými vzormi. Užívaj si pokoj, ktorý môže vyplynúť z plnej vedomej pozornosti.


Prečítaj si viac o všímavom kreslení.
vyfarbovanie

10. Tanečná zábava

Pustite si s deťmi hudbu a zatancujte si! Prejdite z hlavy a do tela. Milujem tanec s deťmi – vtedy neexistuje žiadna rozpačitosť. Je to iba čistý pohyb, radosť a sebavyjadrenie. Môžeme sa od nich veľa naučiť

Uži si s deťmi spoločné všímavé aktivity a prežite krásne leto.

Článok je voľný preklad z anglického originálu 10 Mindful Summer Activities to Do With Your Kids.

bottom of page