top of page
  • Michel Struharova

Všímavé pečenie

Voňa čerstvo upečeného koláča navodzuje pocit pohodlia a útulnosti. Vyskúšaj si všímavé pečenie, práca rukami pomáha podporiť mentálne zdravie.


všímavé pečenie

Upiecť koláč si vyžaduje venovanie plnej pozornosti receptu. Treba odvážiť určité množstvo múky, skombinovať ju s presným množstvom masla a ďalšími ingredienciami, poriadne ich vymiešať, aby vzniklo cesto v ideálnej konzistencii. V opačnom prípade hrozí, že sa koláč nepodarí.


Práve potreba sústrediť sa pomáha utíšiť vnútorné chvenie a prináša terapeutický účinok.


Julia Ponsonby, autorka knihy Umenie všímavého pečenia (The Art of Mindful Baking), hovorí: “Ruky sú naším najbezprostrednejším nástrojom. Pracujú v dokonalej harmónii s naším mozgom a našimi emóciami, aby prejavili rozmanité možnosti, ktoré vznikajú v našich predstavách.”


Štúdia publikovaná v časopise Journal of Positive Psychology zistila, že keď sa mladí dospelí zapojili do tvorivej činnosti, ako je pečenie, cítili sa počas nasledujúcich dní šťastnejší a tvorivejší.


Pečenie je už dlho známe pre svoje terapeutické vlastnosti pre duševné zdravie. Bývalý súťažiaci v britskej súťaži Bake Off John Whaite sa vyjadril, že pečenie mu pomohlo prekonať depresiu. Autor kuchárskej knihy Marian Keyes ju vydal po tom, čo prešiel obdobím zlého duševného zdravia.


Štúdie naznačujú, že aktivity, ako je napríklad pečenie, pomáhajú regulovať mozgovú činnosť rovnakým spôsobom ako všímavá meditácia zapojením prefrontálnej kôry - časti mozgu zapojenej do sebaregulácie a strategického myslenia.


príprava cesta všímavé pečenie

Ako na všímavé pečenie?

Nevieš si predstaviť, ako venovať plnú pozornosť pečeniu? Tu je malá ukážka:

  • Začni tým, že venuješ plnú pozornosť ingredienciám receptu. Nielen, že si ich obzrieš a odvážiš ich, ale všímaj si textúru, odtiene farieb. Akú farbu má múka? A akú maslo? Ako jednotlivé ingrediencie voňajú? Vnímaj moment, keď odrežeš kúsok masla a padne do nádoby.

  • Ak ich budeš miešať rukami, postupne budeš miešať, ako sa menia, ako sa vpíjajú jedna do druhej. Aký pocit spôsobujú na pokožke rúk?

  • Ovoňaj vzniknutý mix. Cítiš v ňom jednotlivé ingredience, alebo vznikla úplne iná vôňa? Aký zvuk vzniká, keď rukami premiešaš cesto?

  • Ak cesto ukladáš na plech, všimni si, ako sa správa, keď ho naťahuješ do rohov plechu. Ak je cesto tekutejšie, pomaly ho vylievaj a všímaj si, ako sa rozlieva po plechu a prispôsobuje jeho okrajom.


Pečenie je skvelá príležitosť na praktizovanie vďačnosti. Zastav sa na chvíľu a premýšľaj, odkiaľ pochádza múka a akú cestu musela prejsť, až kým sa dostala do tvojej kuchyne. Keď si uvedomíš neľahkú cestu, pocítiš väčší rešpekt k upečenému koláču.


Zdroje:

bottom of page