top of page
  • mindpark

Ako znížiť stres v práci? 21 tipov pre teba

Poraď si so stresom s našimi tipmi, ktoré ti pomôžu zvládať náročné situácie. Základom je byť vnímavý k svojmu telu a okolitému prostrediu. Prečítaj si, ako sa naladíš na svoje vnútro pri každodenných aktivitách.


21 ciest k zníženiu stresu behom pracovného dňa


1. Nájdi si ráno päť až tridsať minút na tichú meditáciu, alebo si ľahni a buď sám so sebou. Pozeraj sa z okna, počúvaj zvuk prírody, choď na pomalú a tichú prechádzku. 


2. Predtým, než začneš svoju cestu do práce (napríklad, kým sa rozohreje tvoje auto), minútu si všímaj svoje dýchanie. 


3. Na ceste do práce (napr. pri šoférovaní) si všímaj prípadné telesné napätie, napríklad v rukách, ktoré kŕčovito držia volant, zdvihnuté ramená, stiahnutý žalúdok. Vedome sa pokús toto napätie uvoľniť a rozpustiť. Aké je šoférovať, keď si uvoľnený? 


4. Vyskúšaj nezapnúť si hudbu a ostať so svojím tichom. 


5. Na diaľnici experimentuj s jazdou len v pravom pruhu, o 10 km/h pomalšie, než je najvyššia povolená rýchlosť. 


6. Všímaj si svoje dýchanie, oblohu, stromy či stav svojej mysle, keď stojíš na červenej. 


7. Keď prídeš na svoje pracovisko, vezmi si chvíľu, aby si vedome vstúpil do svojho pracovného života. Uvedom si, kde si a kam ideš. 


8. Na pracovisku (napr. pri sedení za stolom, pri klávesnici) si všímaj svoje telesné vnemy a vedome uvoľňuj nadbytočné napätie. 


9. Využi prestávky na skutočnú relaxáciu namiesto toho, aby si si len „dal pauzu“. Namiesto kávy, cigarety alebo čítania choď na krátku prechádzku - alebo len seď pri svojom stole a obnov kontakt so sebou. 


10. Je nápomocné počas obedovej prestávky zmeniť prostredie. Vyskúšaj obedovať inde než zvyčajne, možno sa ti to zapáči. 


11. Ak máš svoju pracovňu, zavri dvere a vyskúšaj na chvíľu vedome relaxovať. 


12. Rozhodni sa behom pracovného dňa jeden krát za hodinu na 3 minúty zastaviť. Uvedom si svoje dýchanie, telesné vnemy, dovoľ svojej mysli počas tejto krátkej chvíle upokojiť sa. Obráť pozornosť dovnútra.


13. Využívaj bežné denné podnety vo svojom okolí ako pripomienky, aby si sa vrátil k sebe - zazvonenie telefónu, sadnutie k počítaču, červená na semafore, to všetko sú dobré príležitosti. 


14. Využi čas behom obeda alebo inokedy na rozhovory s kolegami/ľuďmi, ktorí sú ti blízki. Skús vyberať nepracovné témy. 


15. Vyber si jeden či dva dni v týždni, kedy budeš obedovať v tichu. Využi ich k tomu, že budeš jesť pomaly a zostaneš so sebou. 


16. Na konci pracovného dňa si prejdi, čo si v ten deň urobil, pogratuluj si za to, čo sa podarilo a potom si urob zoznam na zajtra. Dnes už si toho urobil dosť! 


17. Buď pri opúšťaní pracoviska vnímavý — dýchaj vedome čerstvý vzduch. Vnímaj chlad či teplo svojho tela. Čo sa stane, keď sa otvoríš a prijmeš počasie a telesné vnemy také, aké sú v danom momente, bez posudzovania? Vnímaj vonkajšie zvuky. Dokážeš kráčať bez toho, aby si sa musel náhliť? Čo sa stane, keď spomalíš? 


18. Na ceste z práce si vezmi chvíľu, aby si vedome prešiel z práce domov. Využi moment k tomu, aby si jednoducho len mohol byť - a uži si ho. Ako väčšina z nás, aj ty ideš do ďalšej aktivity na plný úväzok - domov! 


19. Ak šoféruješ, všimni si, či sa náhliš. Aký je ten pocit? Môžeš na tom niečo zmeniť? Spomeň si, že často môžeš ovplyvniť veci oveľa viac, než si myslíš. 


20. Keď prídeš domov, dopraj si minútu a nalaď sa na domácu atmosféru (s rodinou alebo sám). 


21. Keď prídeš domov, prezleč sa. Môže ti to pomôcť s hladkým prechodom do tvojej ďalšej úlohy - tých päť minút na to väčšinou nájdeš. Pozdrav členov svojej rodiny či ľudí, s ktorými bývaš. Pozri sa im na okamih do očí. Ak je to možné, nájdi si päť až desať minút na to, aby ste spoločne mohli byť v tichu a pokoji. Ak žiješ sám, vnímaj ticho svojho bytu a pocit, ako zasahuješ do svojho priestoru.


 

Preklad: Gabriela Slivinská

Autor: Saki Santorelli, Stress Reduction and Relaxation Handbook, Center for Mindfulness.

bottom of page