top of page
  • Michel Struharova

Dá sa naozaj zbaviť stresu pomocou všímavosti?

Určitú mieru stresu v živote nevyhnutne potrebujeme. Pomáha nám reagovať na každodenné podnety a prežiť. Problém nastáva, ak stres prerastie do chronického dlhodobého štádia, kradne spánok, spôsobuje napätie, oslabuje koncentráciu a ovplyvňuje zdravie.


Andrej Jeleník a Tatiana Lorencová na ochutnávkovom workshope prezradili, ako stres ovplyvňuje naše reakcie a ako môžeš aj ty pomocou mindfulness lepšie zvládať stres a zlepšiť tak svoju kvalitu života.


Vnímaj svoje telo


Najlepšie na mindfulness je to, že techniky môžeš začať trénovať okamžite. Nepotrebuješ žiadnu špeciálnu prípravu. Na workshope sme sa presvedčili, že stačí pár minútové cvičenie a zrazu sa vyplavia von emócie, ktoré sme v tom momente nevnímali. Únava, vyčerpanie, bolesť, úľava - účastníci vymenovali rôzne pocity, ktoré si počas krátkeho cvičenia Body Scan uvedomili.


Andrej nám vysvetlil, že vôbec nevadí, ak myseľ odbehne k inej myšlienke, stáva sa to dokonca aj jemu a Tatiane, ktorí sú skúsení učitelia a psychológovia. Dôležité je uvedomiť si to a vrátiť sa späť.

So zmenou môžeš začať okamžite


Andrej nám predstavil svoj 8-týždňový kurz MBSR, ktorého princípy vytvoril Jon Kabat-Zinn v 70. rokoch 20. storočia. Dnes už existuje niekoľko vedeckých štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívne účinky MBSR na neuroplasticitu.



Nie každý má priestor zaviazať sa na dva mesiace poctivo dodržiavať cvičenia a zúčastňovať sa stretnutí, ktoré sú pre progres potrebné.


K väčšiemu pokoju sa môžeš dopracovať aj mimo kurzu. Andrej nám vysvetlil niekoľko spôsobov, ako môžeš trénovať všímavosť pri každodenných aktivitách a vyskúšali sme si krátku minútovú pauzu a meditáciu jedného momentu.

Workshop bol zaujímavou ukážkou, že vniesť všímavý prístup do svojho života je veľmi jednoduché. Vyžaduje si však pravidelnosť a cvik, no pozitívne benefity, ktoré prináša stoja za zmenu návykov.

Prihlás sa niektorý z kurzov, ktoré posilnia psychickú odolnosť, zmiernia stres a prežívanie napätých situácií.

bottom of page