top of page
  • mindpark

Skúsili sme za vás tréning proti stresu. Metóda MBSR je TOP!

Búšenie srdca, spotené ruky, prchké reakcie a vnútorný nepokoj. Máte stres. Nevyhnete sa mu, no za dva mesiace ho budete zvládať lepšie.


Tento kurz zvládania stresu v Nemecku či v Spojenom kráľovstve platia zdravotné poisťovne. Na Slovensku sa mu venuje jediný psychológ. „Môžete zatvoriť oči, ak chcete. Obráťte svoju pozornosť dovnútra a vnímajte svoje telo,“ hovorí Andrej Jeleník, keď si posadáme do kruhu.


Chcete sa uvoľniť po náročnom týždni? VIDEO antistresovej terapie nájdete nižšie


Precitám z rušnej cesty do Bratislavy. Do príchodu na tréning som síce bola telom v aute, ale mysľou ešte pri deťoch. „Predstavte si, že ste v práci. Bolí vás hlava, ale pod záťažou množstva povinností jej nevenujete pozornosť. Snažíte sa bolesť odsunúť na vedľajšiu koľaj alebo sa jej rýchlo zbaviť. Bojujete s ňou a ste čoraz nervóznejší. Aké by to bolo zastaviť sa a bolesť naplno prežívať?“ Mnohým prebleskne hlavou, že radšej to nechcú prežívať.


Zvedavosť proti bolesti

„Viete, aký rozdiel je medzi utrpením a bolesťou?“ pýta sa psychológ. Jedna z účastníčok, mladá mamička, zauvažuje: „Bolesť je asi fyzická a utrpenie prebieha viac v hlave?“ To, že vás bolí hlava, je fakt. No vaše myšlienky, ktoré sa na bolesť nabaľujú, už vytvárajú stres a utrpenie. Úvahy typu – Kedy to už prestane? Je to rovnaké ako minule – vám od bolesti neuľavia, ale jej prežívanie znásobia.


Sama si uvedomujem, ako často niečo také prežívam. Mám pocit, že to už viem rozoznať, ale uvedomujem si, že zastaviť tok myšlienok bude oveľa ťažšie. „Nič nezastavuj. Len upriam svoju pozornosť na to, čo v tele cítiš. Bolí ma iba hlava alebo aj niečo iné? Je to bolesť v okolí spánkov či skôr niekde vzadu? Skús byť naozaj zvedavá! Možno zistíš, že bolesť neostáva stále rovnaká, mení sa a nie je všade. Keď si ju plne uvedomuješ, môžeš sa napríklad lepšie o seba postarať. Napiť sa. Dať si studený obklad na hlavu. Bolesť nemusíme len ignorovať, potláčať, snažiť sa jej zbaviť. Môžeme ju brať ako to, čím je – čiže telesný vnem,“ odpovedá mi Andrej. Na kurze si všetci tykáme.


Tu a teraz

„Viete, čo sa deje počas stresujúcej situácie s vaším telom?“ pýta sa nás Andrej. Na túto otázku sa dvihlo pätnásť rúk. Všetci máme veľké skúsenosti so stresom. Andrej zapína projektor a spúšťa obrázkovú prezentáciu. Je na nej malý králik.

„Adrenalín je dôležitý na prežitie. Keď sme ohrození, spúšťa celý rad reakcií na záchranu, boj alebo útek. Ak na králika začne útočiť dravý vták, adrenalín zmobilizuje všetky jeho sily, aby si našiel úkryt a zachránil sa. Keď je v bezpečí, adrenalín upadá a on si vie pochutnávať na čerstvej tráve.

Čo spraví človek? Ešte hodiny po nebezpečnej situácii rieši, aké to bolo, čo všetko sa mohlo stať, čo sa môže nabudúce prihodiť a podobne. Adrenalín a kortizol nás stále držia v napätí. Teda aj keď sme už z práce doma, máme navarenú večeru, nečakajú nás žiadne ďalšie povinnosti v domácnosti, napriek tomu dokážeme byť stále ako na strunách. Hovoríme tomu, že sme si prácu doniesli v domov. Všímavosť nám ukazuje cestu, ako sa sprítomniť a uvedomiť si, že už sme doma, pričom upriamuje našu pozornosť na to, čo sa deje práve teraz, môže nastať uvoľnenie.“



bottom of page