top of page
  • Peter Gabriz

Čo je (pre mňa) mindfulness

Píše Peter Gabriž - spoluzakladateľ projektu Mindpark.


Neviem, či si už o tom počul, ale v zahraničí dnes asi neexistuje väčší „buzz word“ (tzn. najviac používané slovo) ako mindfulness. Hovoria o tom celebrity, blogy, podcasty, Netflix, ale aj konzultanti, zamestnávatelia a samozrejme, učitelia jógy.


Čo to teda je? Voľne, podľa definície všímavosť znamená zámerné venovanie pozornosti prítomnému okamihu s postojom prijatia a nehodnotenia.


Ale čo to znamená v skutočnosti? Svojim kamarátom o tom rád hovorím nasledovne: Kedy sa ti naposledy stalo, že si počas šoférovania chcel odbočiť a tak si sa zamyslel, že si neodbočil? Alebo: Kedy sa ti naposledy stalo, že si večer nevieš spomenúť na to, čo si jedol na obed? Alebo: Keď sa sprchuješ, uvedomuješ si, ako na teba tečie voda alebo si stratený v myšlienkach? Alebo: Večer nemôžeš zaspať, lebo nedokážeš prestať myslieť na hádku, ktorú si zažil počas dňa?


V minulom blogu som písal, prečo vznikol Mindpark a krátko aj o tom, ako som si NEVŠIMOL, že nie som úplne zdravý aj napriek tomu, že mi telo dávalo rôzne signály. Tu sa dostávame k tomu, čo je pre mňa všímavosť. Po absolvovaní niekoľkých kurzov všímavosti si dnes oveľa viac uvedomujem, aké mi telo dáva signály, dokážem si relatívne často všimnúť, že som sa stratil v myšlienkach a čo je asi najdôležitejšie. Dnes sa mi už celkom darí uvedomovať si, že nie som ani myšlienka ani emócia. Vďaka mindfulness si ich uvedomujem ako niečo vonkajšie - ako veci, ktoré ako prídu, tak aj odídu.


Šokujúce zistenie pre mňa bolo, že takmer polovicu času sme stratení v myšlienkach. Často sme otrokom vlastnej reaktivity na rôzne situácie, na ktoré nemáme vôbec vplyv (napríklad počasie). Náš život veľakrát riadi - možno nie práve želaný - autopilot. Niektoré autopiloty sú super, napríklad šoférovanie alebo viazanie si šnúrok na topánkach – asi by nebola sranda stále sa to učiť nanovo. Niektoré autopiloty ani nevieme vysvetliť. Ja občas zo srandy hovorím (a nie je to tak) – neznášam ľudí s bradou – ak má niekto bradu, tak už do konverzácie so mnou vstupuje s hendikepom - a nie je to golfový hendikep. Aj to je jeden z autopilotov, ktorý funguje v mojom živote.


Pre mňa je dôležité, že som si tieto veci začal uvedomovať. Určite vieš, že sa dokážeš rozhodnúť, či na niečo myslieť budeš alebo nie. Nerobíš to však dostatočne často. Myšlienky v tebe vznikajú svojvoľne a je až šokujúce, ako bezvýhradne sa s nimi stotožňuješ. Veríš totiž takmer všetkému, čo ti v hlave vzniká. Je sranda to všetko začať pozorovať a skúmať. Dáva to, čo sa mi práve odohráva v mysli, skutočne zmysel? Pretože ak nie, mindfulness ti ponúka možnosť rozhodnúť sa - teraz podľa tohto autopilota postupovať nebudem - alebo - táto myšlienka je zaujímavá, ale v tejto situácií mi nedáva zmysel.


P.S.: Ak ťa táto téma oslovila a chcel by si sa dozvedieť viac, pripravili sme pre teba možnosť otestovať sa. Zároveň, sme vytvorili sériu krátkych cvičení, ktoré ti umožnia vyskúšať si trénovanie mysle v praxi.

bottom of page