top of page
  • mindpark

Cestovanie ako zaujímavý zmyslový zážitok

Aj cestovanie môže nadobudnúť úplne iný rozmer, pokiaľ využiješ čas v dopravnom prostriedku zmysluplne a hlavne - v prítomnosti. Prečítaj si, ako na mindfulness vo verejnej doprave.


Vedel si, že, keď sa vezieš vo verejnej doprave, môžeš pri tom meditovať? Stačí si na chvíľu zavrieť oči alebo môžeš ich nechať otvorené, a zamerať pozornosť na svoje telo - myšlienky a emócie.


Ak stojíš, vnímaj, ako sa ti chodidlá dotýkajú podlahy, ako pracujú svaly na lýtkach a stehnách, ako nohy udržiavajú rovnováhu. Ak sedíš, všímaj si, ktoré časti tela sa dotýkajú sedadla a celkovo, ako sa ti sedí.


Preskúmaj mysľou svoje telo a všimni si, či niekde cítiš napätie. Ak áno, jemne ho uvoľni. Môžeš si položiť otázku 'Ako sa práve teraz cítim?'. Všimni si pocity v tele a emócie, bez hodnotenia, len uznaj, že tu sú.


Potom zameraj pozornosť na svoj dych. Vnímaj, ako sa ti nadvihuje brucho, alebo ako ti prúdi vzduch v nose. Aspoň počas troch nádychov a výdychov. Možno ťa zaujme, čo cítiš čuchovými zmyslami. Je to príjemné, nepríjemné alebo neutrálne? Započúvaj sa tiež do zvukov. Vnímaj aj pohyb dopravného prostriedku a ako naň reaguje tvoje telo.


Na túto krátku meditáciu stačí 3 až 5 minút. Takto užitočne môžeš stráviť čas v električke alebo autobuse. Pozor, túto meditáciu neskúšaj, keď šoféruješ!

 

Autorka: Marta Dömöková, Mindpark


bottom of page