top of page
  • mindpark

Pre stres skutočne nežijeme. Zmeňme to všímavosťou

Ľudia vystavení stresu sú v napätí a nedokážu prežívať šťastie či všímať si každodenné maličkosti a radosti. Nežijú prítomnosťou, žijú budúcnosťou či minulosťou. Jednou z ciest, ako to zmeniť, je práve podporiť našu všímavosť.

Prišiel čas návratu do školských lavíc a z dovolenkových pláži späť do práce. A s touto zmenou z oddychového módu na pracovný a školský často prichádza aj stres. Stovky až tisícky výskumov potvrdzujú, že stres je spúšťačom a často i dôvodom rôznych chorôb. Ľudia vystavení stresu sú v napätí a nedokážu prežívať šťastie či všímať si každodenné maličkosti a radosti. Nežijú prítomnosťou, žijú budúcnosťou či minulosťou. Jednou z ciest, ako to zmeniť, je práve podporiť našu všímavosť.


Mindfulness je technika, ktorou sa to dokážeme naučiť. S Jančim sme ju sami absolvovali, a keďže nám zmenila život, oslovila som pre rozhovor nášho terapeuta, Andreja Jeleníka, ktorý je na Slovensku zatiaľ jediným certifikovaným terapeutom pre vedenie MBSR programu na zvládanie stresu všímavosťou.

Čo sa účastníci učia na 8-týždňovom tréningu všímavosti MBSR?

Autor programu, Jon Kabat-Zinn tvrdí, že stresu sa v živote nevyhneme. Prirovnáva ho k oceánu, ktorého hladina je plná vĺn. Upokojiť oceán sa nedá. No môžeme sa na tých vlnách naučiť surfovať. Znamená to, že život nemusí byť taká pohroma, ak k stresujúcemu problému zmeníme postoj. Čo sa účastníci učia, je zmeniť pohľad na stresujúcu situáciu, vnímať ju viac bdelo, vedome, všímavo a darovať si priestor, čas, aby mohli na ňu zareagovať múdrejšie.


bottom of page