Michel Struharova

2 min

Ako prerušiť autopilota a prinesiť do dňa viac všímavosti? Skús tieto cvičenia

Uvedomovať si naplno svoje skúsenosti a všímať si, čo sa práve deje, je jedným z kľúčov k zdraviu a pohode. Často sa nám každodenný život len tak deje a preteká pomedzi prsty. Fungujeme na autopilota, neuvedomujeme si naplno prítomnosť. Je ľahké prebývať v minulosti, plánovať budúcnosť a nechať sa uniesť ďaleko od toho, čo sa práve deje.

Vyskúšaj týchto 10 spôsobov, ktoré ti pomôžu prerušiť autopilota chvíľami všímavosti namiesto chvíľ rozptyľovania.

Tri jednoduché spôsoby, ako priviesť pozornosť späť k dychu

1. Sústreď sa na dýchanie, keď ste ešte ráno v posteli: uvedom si svoj dych a telo a keď sa ráno zobudíš, ešte pred vstávaním z postele sa niekoľkokrát vedome nadýchni .

2. Urob 10 všímavých nádychov niekoľkokrát denne: uvedom si svoje dýchanie v rôznych časoch počas dňa. Skús urobiť niekoľko vedomých nádychov a výdychov. Napočítaj si 10 plných nádychov a výdychov a potom začni znova.

3. Vráť svoju pozornosť do prítomného okamihu: využi prirodzené rytmy dňa ako možnosť trénovať všímavosť. Napríklad, keď ťa vyruší zazvonie telefónu a ideš ho zdvihnúť, zastav sa, keď sa do tvojho vedomia dostane zvuk. Využi tieto chvíle na dýchanie, prežívanie tvojich telesných pocitov a uvedomenie pocitu, že máš nohy na zemi.

Zapoj všímavosť do tvojho pracovného dňa

4. Uvedom si svoje komunikačné vzorce: rozprávanie, počúvanie a obdobia ticha; všímaj si stavy mysle počas týchto činností. Najmä si všimni ticho a zvuky medzi tichom.

5. Keď sedíš pri stole, počítači atď., venuj pozornosť tvojim telesným pocitom a snaž sa vedome uvoľniť a zbaviť sa napätia. Nezabudni na všímavosť pri všetkom, na čom pracuješ, a zameraj svoju pozornosť na dych.

6. Na obed zmeň prostredie: ak si vezmeš obed alebo pracuješ doma, choď do inej miestnosti. Skús jesť v rôznych časoch a uvedom si pocity hladu alebo sýtosti.

Tip na čítanie: Ako si vychutnať každý kúsok jedla

7. Zatvor dvere (ak máš takú možnosť) a venuj čas vedomému odpočinku. Zatvor oči a dýchaj, počítaj svoje dychy a opusti časť dňa, ktorú máš za sebou i pred sebou.

8. Na konci pracovného dňa sa pokús reflektovať tvoje aktivity: uznaj a zablahoželaj si k tomu, čo sa ti podarilo dosiahnuť, a potom si vytvor zoznam úloh na zajtra. Pre dnešok máš toho za sebou dosť!

Tip na čítanie: 6 návykov ľudí, ktorí bez problémov prejavujú vďačnosť

Večerné uvoľnenie

9. Keď prídeš domov, vytvor si relaxačnú rutinu: prezleč si pracovné oblečenie a pozdrav každého člena tvojej rodiny, ľudí, s ktorými žiješ, tvojich domácich miláčikov. Chvíľu sa pozeraj a venuj päť až desať minút tichu bez pohybu. Umy si ruky, akoby si začínal/a novú etapu svojho života. Ak žiješ osamote, precíť, aké to je vstúpiť do ticha tvojho bytu/domu.

10. Predtým, ako v noci zaspíš, uvedom si svoje dýchanie a telesné vnemy aspoň na päť hlbokých nádychov a výdychov, ktoré aktivujú parasympatický nervový systém a pomôžu ti odpočívať.

Chceš si vyskúšať viac cvičení? Naši experti pre teba nahrali niekoľko krátkych vedených meditácií.

Text je adaptovaný z knihy The Mindfulness Experience: 8 Strategies to Live Life Now od Keith W. Fivesona.

Článok je voľným prekladom z anglického originálu 10 Mindfulness Tips for Every Day.